Home Europska unija Europska komisija 13. siječnja o Poljskoj

Europska komisija 13. siječnja o Poljskoj

by Agencije

Europska komisija će idući tjedan održati “orijentacijsku” raspravu o vladavini prava u Poljskoj, ali to još ne predstavlja prvi korak u eventualnom poduzimanju mjera protiv Varšave, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Bit će to samo orijentacijska rasprava. To nije prvi korak predviđen mehanizmom prihvaćenim u ožujku 2014. godine”, rekao je Schinas, dodajući da će se o tome raspravljati kolegij povjerenika na svom prvom ovogodišnjem sastanku, u srijedu 13. siječnja. Taj mehanizam predviđa pojačani dijalog s nekom zemljom članicom ako Komisija ocijeni da je posrijedi kršenje temeljnih prava. Ako zemlja ne odgovori u predviđenom roku na zahtjeve Komisije, ona može pokrenuti postupak za kršenje temeljnih europskih vrijednosti, a taj postupak na kraju može rezultirati prijedlogom da se toj članici oduzme pravo glasa.

Mehanizam predviđa tri koraka: procjenu Komisije, nakon toga slijedi preporuka i na kraju prijedlog konkretnih mjera koje mogu biti poduzete. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans uputio je 21. prosinca dva pismo poljskim vlastima vladi u kojima ih je pozvao da razmotre promjene spornih zakona o Ustavnom sudu i o medijima. Timmermans je izrazio zabrinutost zbog zakona o medijima prema kojem se imenovanje čelnika u javnim medijima povjerava ministarstvu financija. “Sloboda i pluralizam medija ključni su za pluralističko društvo u bilo kojoj zemlji članici koja poštuje zajedničke vrijednosti na kojima je Unija utemeljena”, napisao je Timmermans.

Drugo Timmermansovo pismo odnosi se na intervencije nove poljske vlade u imenovanju sudaca Ustavnog suda. I povjerenik za digitalno gospodarsttvo Guenther Oettinger najavio je mogućnost da se protiv Varšave aktivira mehanizam koji nikada do sada nije korišten i to zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije, pošto je poljski parlament donio zakon kojim se javni mediji stavljaju pod nadzor konzervativne stranke na vlasti. Schinas je rekao da Komisija od Varšave zasad još nije dobila odgovor na pisma koje je uputio potpredsjednik Timmeramns.

Related Posts