Europska agencija za banke odbija državnu pomoć bankama

Državna pomoć bankama s velikim iznosima nenaplativih kredita u bilancama i dalje ostaje kao mogućnost, poručio je u intervjuu objavljenom u četvrtak čelnik Europske agencije za banke (EBA).

Upitan u razgovoru za talijanski dnevnik La Stampa je li intervencija države razumno moguće rješenje za posrnulu Bancu Monte dei Paschi di Siena, Andrea Enria odgovorio je: “Problem nenaplativih bankovnih treba brzo riješiti… Ako državna pomoć može biti dio rješenja, treba za njom posegnuti”.

Upozorio je pritom da ne može komentirati slučajeve pojedinih banaka. Guverner talijanske središnje banke Vicenzo Visco već je u kolovozu izjavio da ne bi trebalo isključiti mogućnost državne potpore talijanskim bankama.

Nakon što je u najnovijoj europskoj provjeri otpornosti na nepovoljne uvjete poslovanja dobila najlošiju ocjenu, Monte dei Paschi dogovorila je u srpnju s Europskom središnjom bankom (ECB) plan o prikupljanju pet milijardi eura novog kapitala. Namjeravaju također – po znatno sniženoj cijeni – prodati 28 milijardi eura nenaplativih kredita.

Proteklih dana u banci su počeli strahovati da plan spašavanja privatnim kapitalom možda neće biti izvediv. Ulagači pak strahuju da bi u slučaju državne pomoći dioničari, te vlasnici obveznica i velikih pologa podlijegali obvezi sudjelovanja u spašavanju. “Načelo ‘uključivanja’ pravedno je”, kazao je Enria, dodajući ipak da bi to moglo prouzročiti probleme malim ulagačima koji su kupovali dug s nižim prioritetom naplate. “Na bankama je da otkupe te obveznice (od malih ulagača) i da prodaju nove obveznice institucionalnim ulagačima”, dodao je čelnik EBA-e.

You may also like