Home Geopolitika Europljani će intervenirati u Libiji tek ukoliko ih tamo pozove službena vlada

Europljani će intervenirati u Libiji tek ukoliko ih tamo pozove službena vlada

by Agencije

Europljani da bi intervenirali protiv Islamske države u Libiji moraju čekati da legitimna libijska vlada iznese zahtjev za intervencijom, ocijenila je šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini u razgovoru koji je u nedjelju objavio francuski tisak.

“Djelotvorno razbijanje IS-a izvedivo je jedino putem legitimne libijske vlade, odgovorne za vlastitu sigurnost”, kaže Mogherini u razgovoru za Journal du Dimanche, dok su američke snage u petak izvele napad na džihadističku skupinu u Sabrati, 70 kilometara zapadno od Tripolija, u kojem je bilo najmanje 49 mrtvih. “Na Libijcima u Libiji je da se suoče sami s prijetnjom iako je libijski narod iscrpljen i treba okončati taj kaos”, dodala je ona.

“Podržavamo već puno mjseci napore oko uspostave vlade nacionalnog jedinstva. Sljedeći dani bit će ključni uz glasovanje parlamenta oko potvrde buduće vlade. Ako im želimo pomoći moramo imati povjerenja jer bolje nego mi poznaju svoju zemlju. Oni moraju odlučiti hoće li zatražiti podršku za borbu protiv IS-a”, naglasila je ona.

Related Posts