Europi predstoji valutna kriza, Hrvatskoj prijeti opasnost

Valutna kriza u idućih 12 mjeseci mogla bi se pojaviti u 22 tržišne ekonomije u nastajanju, a među njima je i Hrvatska, koja doduše nije među najrizičnijima, navedeno je u izvještaju koji je objavila japanska financijska kompanija Nomura.
Iako nije među sedam zemalja koje bi se prve mogle naći na udaru valutne krize – Šri Lanka, Južna Afrika, Argentina, Pakistan, Egipat, Turska i Ukrajina – Hrvatska se sa svojim kunskim tečajem nalazi u jednakoj skupini ugroženosti kao i Izrael i Tajvan.

Damocles indeks koristi se kao mjerilo rizika od izbijanja valutne krize u idućih 12 mjeseci. Iz Nomure pojašnjavaju kako taj indeks, koji funkcionira kao sustav ranog upozorenja, nastaje temeljem makroekonomskih i financijskih varijabli i rangira zemlje prema ukupnom zbroju bodova koji se kreću od 0 do 200. Ako bodovi neke zemlje premašuju 100, to ukazuju na ranjivost u predstojećih 12 mjeseci, dok više od 150 bodova signalizira da kriza može nastupiti u bilo kojem trenutku, piše Financial Times, a prenosi Lider.

You may also like