Europi nedostaje kultura dobrodošlice

Europska komisija ponudila je mađarskoj vladi pomoć u podizanju privremenih centara u kojima bi se rješavali zahtjevi za azilom te donosile odluke o vraćanju ilegalnih imigranata, u trenutku kada se zemlja nastoji na najefikasniji način nositi s priljevom stranaca koji prelaze njezine granice. Dimitris Avramopulos, EU-ov visoki dužnosnik za migracije, podupire vladin plan o izgradnji ograde duž granice sa Srbijom kako bi se spriječio ulazak u zemlju ilegalnih imigranata.

“Europa će uvijek pružati potporu zemljama članicama EU-a koje graniče sa zemljama nečlanicama, a jedna od takvih je Mađarska”, rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom. “Mađarska je pod pritiskom. Dosad smo razgovarali o Italiji i o Grčkoj, sada u priču dodajemo i Mađarsku”, kazao je. Mađarska se nalazi u EU-ovoj Schengenskoj zoni za koju nisu potrebne vize, zbog čega je privlačna destinacija desecima tisuća migranata koji u Europu stižu s Bliskog istoka i iz Afrike preko balkanskih zemalja. Većini su krajnji cilj bogate zemlje zapadne Europe. Dosad je u Mađarsku ušlo više od 67.000 ilegalnih migranata, a većina ih je stigla preko južne granice sa Srbijom. Samo u utorak ujutro u Mađarsku ih je ušlo 567, rekao je Szijjarto.

Avramopulos je Mađarskoj obećao oko osam milijuna eura pomoć te razne druge mjere pomoći. Komisija nudi mogućnost podizanja privremenih šatora u kojima bi se obavljala hitna procedura rješavanja zahtjeva za azilom i donosile odluke o vraćanju ilegalnih migranata u polazišne zemlje. U tomu će pomagati stručnjaci iz Europskog ureda za azil te druge agencije. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je u utorak na susretu Komisije za pastoral migranata Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) u Litvi kako često svjedočimo „zbunjenoj“ Europi, kojoj nedostaje kultura dobrodošlice i istinska solidarnost među europskim narodima, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić održao je uvodno predavanje na zasjedanju Komisije za pastoral migranata CCEE-a, koje se od utorka do 2. srpnja održava u Litvi. “Suočeni s nikad većim porastom migracija i izbjegličkom krizom, često svjedočimo ‘zbunjenoj’ Europi, kojoj nedostaje kultura dobrodošlice, kao i istinska solidarnost među europskim narodima”, rekao je kardinal Bozanić, koji je ujedno i predsjednik Komisije za pastoral migranata CCEE-a prigodom otvorenja Susreta biskupa i delegata europskih biskupskih konferencija odgovornih za pastoral migranata. Naglasio je kako ne smijemo prestati podsjećati naše direktore i vođe da je upravo na političarima odgovornost pronaći rješenja koja omogućuju prihvat ljudi, kao što je i zadaća Europe da nesebično i bez licemjerja pomaže riješiti sukobe i siromaštvo koji se nalaze na njezinim granicama.

Kardinal smatra da je duhovni izazov prihvata ljudi povezan s odgovornošću svakoga osobno da kaže „Da“ migrantima, te da je jedino osoba koja je svjesna neprocjenjive vrijednosti ljudskog dostojanstva kadra prihvatiti one koji su u potrebi.U svijetu u kojem individualizam čovjeka zatvara u vlastite okvire, prihvat je poželjan jer ne prihvaćamo probleme, već ljudsku osobu koja sa sobom donosi i neotuđive vrijednosti dostojanstva, rekao je Bozanić.

Stoga pitanje prihvata, kako je istaknuo, ne može biti promatrano s ideološkog gledišta, nego s egzistencijalnog stajališta pojedine osobe i društva u cjelini. Prihvat, naglasio je, također predstavlja uzajamnost jer ne pretpostavlja samo pomoć u potrebi, već otvara prostor za susret. Prihvat je, po kardinalovim riječima, susret koji potiče nove odnose. “Stoga postoji potreba za obrazovanjem u kršćanskim zajednicama kako bi prihvat bio odraz integracije koja će osigurati stabilnost onima koji dolaze, poručio je Bozanić. Na Susretu sudjeluje 40 delegata iz 21 biskupske konferencije diljem Europe.

You may also like

0 comments