Europa se u Sredozemlju suočava s genocidom

Gradonačelnik Palerma, talijanskog grada na sicilijanskom jugu, Leoluca Orlando ocijenio je u četvrtak da Europa doživljava genocid dok traje stradavanje imigranta u Sredozemlju istaknuvši da bi trebalo uvesti slobodu kretanja u Europskoj uniji kako bi se izbjegla imigrantska drama. “Proživljavamo genocid i za nekoliko godina mi Europljani biti ćemo odgovorni za genocid”, rekao je Orlando novinarima u Rimu.

Gradonačelnik Palerma drži da postoji samo jedno rješenje da bi se izbjegle tisuće smrti godišnje tijekom očajničkih pokušaja ljudi da prijeđu Sredozemno more u čamcima, a to je slobodan, legalan ulazak u EU. “Ako Sirijci kao osobe iz zemlje u ratu, imaju pravo na izbjeglički status, zašto im zabraniti zrakoplovne karte Istanbul-Pariz, primjerice, i prisiljavati ih na putovanje preko Libije i Sredozemnog mora?”, upitao se. “Ono što pričaju preživjeli koji stignu na Siciliju sliči pričama logoraša iz Dachaua i Auschwitza”, posvjedočio je gradonačelnik Palerma, koji u Rimu sudjeluje na sastanku premijera Mattea Renzija s predstavnicima općina i regija koje su pogođene velikim priljevom imigranata.

Od početka godine u Italiju je pristiglo 60.000 imigranata, a više od 1.800 pronašlo je smrt u vodama Mediterana prilikom pokušaja da se dokopaju zapada. Orlando je ponovio zahtjeve brojnih humanitarnih organizacija i političkih dužnosnika koji traže pokretanje legalnih puteva kako bi izbeglice bile pošteđene plaćati prijevoz i riskirati život da bi stigle do Europe. Trebalo bi im omogućiti predaju molbe za azil u jednom od europskih veleposlanstava.

Talijanski premijer je na sastanku s predstavnicima općina i regija rekao da su potrebna “etička i razumna rješenja” te da tražitelji azila trebaju biti prihvaćeni, a ekonomski imigranti vraćeni u domovine, ne preciziravši kako ih razlikovati. Predsjednik Lombarije Roberto Maroni, član Sjeverne lige, stranke koja se protivi prijemu imigranata, sastanak je ocijenio beskorisnim kazavši da i dalje vlada kaos. Predsjednik talijanske regije Veneto Luca Zaia, član iste stranke, pozvao je sve dužnosnike zadužene za pitanja imigranata da se više ne javljaju na telefon kada ih zove vlada. (Agencije)

You may also like