Europa počela trošiti plin namijenjen zimi

Analiza Bloomberg

Smanjenje isporuke prirodnog plina iz Rusije natjeralo je Europu da iskoristi zalihe pripremljene za nadolazeću zimsku sezonu, piše Bloomberg.
Kako se navodi, pad isporuka zahvatio je Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku zbog odluke Gazproma da obustavi rad Siemens plinskih turbina zbog problema s njihovim popravkom.

Agencija ističe da su zalihe u europskim podzemnim skladištima plina pale prvi put od sredine travnja.

Prema posljednjim podacima, dodaje se u tekstu, rezerve su smanjene za jedan postotni bod, iako se plin obično ubrizgava samo tijekom ljetnog razdoblja, a primljene količine zadržavaju se do vrhunca zimske sezone, prenosi RIA Novosti.

Prema pesimističkoj prognozi Wood Mackenzie Ltd, u slučaju potpunog gašenja Sjevernog toka, Europa neće moći akumulirati zalihe plina na razinu koju je postavila EU do početka sezone grijanja, a u tom slučaju će gorivo nestati do siječnja.

Početkom tjedna Gazprom je najavio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici Portovaja moći isporučiti plin Sjevernim tokom u količini do 100 milijuna kubika dnevno, u odnosu na planiranih 167 milijuna .

Zbog kašnjenja u remontu agregata njemačke tvrtke Siemens, na stanici se mogu koristiti samo tri plinske kompresorske jedinice, a prema Bloombergu ključna oprema za rad plinovoda ne može se vratiti nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.

You may also like