Europa najviše izvozila u SAD, a uvozila iz Švicarske

Analiza Eurostata

Europska unija izvezla je u 2020. godini trećinu farmaceutskih proizvoda u Sjedinjene Države, a trećina njezinog uvoza stigla je iz Švicarske, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Švicarska je s 12-postotnim udjelom zauzela drugo mjesto na ljestvici odredišta europskog izvoza farmaceutskih proizvoda, a slijede Velika Britanija i Kina s osam odnosno šesto posto udjela.

SAD je pak zauzeo drugo mjesto na ljestvici zemalja iz kojih je EU prošle godine najviše uvozio farmaceutske proizvode, s udjelom u ukupnom uvozu te kategorije proizvoda od 28 posto. Slijedi Velika Britanija s 12 posto udjela.

Prošle je godine izvoz lijekova iz EU-a u Švicarsku poskočio za petinu, te za 14 posto u SAD, izvijestio je Eurostat.

Izvoz u Britaniju potonuo je u pandemijskoj godini 14 posto.

Europski uvoz farmaceutskih proizvoda iz Švicarske porastao je prošle godine osam posto, a osjetno je povećan i uvoz iz Britanije, pet posto. Uvoz iz SAD-a potonuo je 11 posto, izvijestio je Eurostat.

Sve su zemlje EU-a u pandemijskoj godini povećale izvoz i uvoz farmaceutskih proizvoda, suprotno ukupnom trendu trgovinske razmjene koju je zakočila pandemija i ograničenja uvedena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Najveći je skok uvoza lijekova i ostalih farmaceutskih proizvoda u 2020. bilježila Slovenija, za 31 posto, a zauzela i drugo mjesto na ljestvici izvoznika, sa skokom izvoza te kategorije proizvoda za 42 posto.

Grčka je pak zasjela na prvo mjesto sa skokom izvoza za 48 posto, navodi Eurostat.

Hrvatska je prošle godine povećala izvoz farmaceutskih proizvoda oko jedan posto dok je uvoz porastao oko 23 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Samo je Austrija smanjila uvoz u 2020. godini, oko tri posto. Izvoz su pak smanjile samo Latvija, Luksemburg i Estonija, za 11 odnosno pet i dva posto.

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 18 milijardi kuna, što je 1,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je uvoz pao za 7,8 posto, na 28 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak. Vanjskotrgovinski deficit je u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2020. smanjen za 17 posto, na deset milijardi kuna.
Pokrivenost uvoza izvozom je prema prvim podacima za prva dva ovogodišnja mjeseca 64,3 posto. U zemlje članice EU-a u prva dva ovogodišnja mjeseca je izvezeno robe u vrijednosti 12,5 milijardi kuna ili 3,2 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije. Izvoz u zemlje nečlanice je pak porastao za 1,5 posto, na 5,5 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prva dva mjeseca 2021. je iz članica EU-a pala za 9,3 posto, na 22,3 milijarde kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz drugih zemalja pala za 1,3 posto, na 5,8 milijardi kuna. Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prva dva mjeseca ove godine je iznosio 2,4 milijarde eura, što je na godišnjoj razini pad za 3,3 posto, dok je uvoz pao za 9,1 posto, na 3,7 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 1,3 milijarde eura.


U zemlje članice EU-a u siječnju i veljači ove godine je izvezeno robe u vrijednosti 1,7 milijardi eura, odnosno 4,6 posto manje nego u istom razdoblju 2020. godine. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je pao za blagih 0,1 posto, na 726,4 milijuna eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prva dva ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje godinu prije pala je za 10,6 posto, na 2,9 milijardi eura, a vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pala je za 2,8 posto, na 762,8 milijuna eura.

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvi mjesec ove godine koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, pao 2,4 posto, na 8,5 milijardi kuna, dok je uvoz pao za 11,3 posto, na 12,7 milijardi kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza za siječanj ove godine iznosila 8,4 milijarde kuna, 3,4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 12,7 posto, na 12,5 milijardi kuna.

Po drugim je podacima vanjskotrgovinski deficit u siječnju 2021. iznosio 4,3 milijarde kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 66,6 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u siječnju pao 3,6 posto, na 1,1 milijardu eura, a uvoz je pao 12,4 posto, na 1,7 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 565 milijuna eura.

You may also like