Europa daje Africi 1.8 mislijardi eura za uklanjanjeuzroka migracija

Čelnici Europske unije uspostavili su u četvrtak u Valletti fond za Afriku koji bi trebao pridonijeti stabilizaciji stanja i uklanjanju uzroka migracija na tome kontinentu, a afrički čelnici ocjenjuju da Europa previše inzistira na povratku nelegalnih migranata u njihove zemlje.

Fond će imati na raspolaganju 1,8 milijardi eura iz europskog proračuna, a još toliko bi trebalo doći iz zemalja članica EU-a. Međutim, novac od zemalja članica sporo pristiže. Do sada su 25 zemalja članica EU-a i dvije nečlanice, Norveška i Švicarska, najavile samo oko 78 milijuna eura. “Kroz svoju dugoročnu razvojnu suradnju EU je znatno pridonosila uklanjanju temeljnih uzroka siromaštva i migracija. Danas idemo korak dalje. Hitni fond za pomoć Africi, koji je uspostavljen rekordnom brzinom, pokazuje još jednom spremnost EU-a da brzo odgovori na velike izazove s kojima smo suočeni u regiji. Da bismo uspjeli moramo surađivati s ostalim europskim zemljama i našim partnerima u Africi na rješavanju uzroka nelegalnih migracija i promicanju jednakih gospodarskih uvjeta, sigurnosti i razvoja”, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, pozivajući zemlje članice da što prije ispune svoja obećanja o dodatnih 1,8 milijardi eura za afrički fond.

Fond je službeno uspostavljen u Valletti, glavnom gradu Malte, gdje je u srijedu započeo dvodnevni summit EU-Afrika. Cilj EU-a je ponuditi afričkim zemljama veću pomoć, a u zamjenu žele od njih da uspore i koliko je moguće zaustave priljev izbjeglica i prime natrag migrante koji nelegalno žive i rade u europskim zemljama. Afričke zemlje se opiru vraćanju tih ljudi, budući da oni u svoje domovine šalju velike novčane iznose koji nadmašuju sredstva koju dobiju za razvojnu pomoć. Senegalski predsjednik Mack Sall je izjavio da Europa previše inzistira na povratku, osuđujući nejednaki tretman migranata iz Sirije i Afrike. “Mislim da se ne može inzistirati na povratku Afrikanaca u njihove zemmlje dok se istodobno govori o primanju Sirijaca i drugih. Mi osuđujemo nejednak tretman jer je to diskriminacija”, rekao je Mack Sall.

You may also like