Euromoney: Ove godine više spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj

Vrijednost spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj se u 2015. povećala u odnosu na prethodne godine, premašivši milijardu eura, pri čemu ih je najviše bilo u nekretninskom sektoru, dok se u ovoj godini najviše takvih transakcija očekuje u energetskom i turističkom sektoru, navodi se u najnovijem izvješću Euromoneyeva EMIS-a.

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježena 41 transakcija spajanja i preuzimanja, vrijedna 1,07 milijardi eura, navodi se u izvješću “Emerging Europe M&A Report 2015/2016.”, koji su sastavili EMIS, Euromoneyeva tvrtka za institucionalne investitore, i pravni savjetnik CMS.  To je najmanji broj tih transakcija od 2012., ali im je vrijednost znatno veća nego prethodnih godina, Naime, 2012. vrijednost 43 transakcije iznosila je 611 milijuna eura, dok je godinu dana kasnije vrijednost 52 transakcije iznosila 492,5 milijuna eura. U 2014. ostvareno je, pak, 45 transakcija ukupno vrijednih 419 milijuna eura.

Lani je najviše transakcija ostvareno u nekretninskom sektoru, devet, u proizvodnji osam, a u financijskoj i osiguravateljskoj industriji šest. U izvješću se navodi i da je javni sektor prošle godine ponovno razočarao investitore, pri čemu se podsjeća na zaustavljanje postupka davanje autocesta u koncesiju, i na sve više glasina da će biti zaustavljena i procedura davanja koncesija za istraživanje nafte.

Taj zastoj, također vidljiv i kod drugih velikih državnih projekata, bio je popraćen neriješenim rezultatima parlamentarnih izbora krajem prošle godine. Razdoblje od tri mjeseca pregovora oko vlade doprinijelo je općem zastoju investicija. Očekuje se da će novi premijer, s poslovnim zaleđem i nova vlada, značajno oblikovati hrvatsko investicijsko okruženje u iduće četiri godine.

S pozitivne strane, u izvješću se ističe da je privatni sektor daleko aktivniji nego proteklih godina. Ukupna vrijednost 10 najvećih transakcija spajanja i akvizicija u 2015. godini premašila je milijardu eura. Najzvučniji poslovi uključuju BAT-ovo preuzimanje TDR-a, vrijedno 550 milijuna eura, te Agrokorovo preuzimanje gotovo 70 posto udjela u Vupiku. “U 2016. godini očekujemo aktivnosti u energetskom sektoru, posebice vezano za razvoj LNG terminala i iskorištavanje nafte i plina na moru i kopnu”, kaže se u izvješću.

Mete vezane za turizam i greenfield investicije također će privući interes u Hrvatskoj, dodaje se. “Vjerojatno ćemo vidjeti daljnju privatizaciju državnih kompanija, uključujući Hrvatsku poštu, HEP, HŽ Cargo, HAC, sve zračne luke, obje državne banke, Hrvatsku lutriju i kapacitete s turističkim potencijalom poput Kupara, Brijuna, Muzila, hotela u državnom vlasništvu i bivših vojnih odmarališta”, navodi se u izvješću Emisa i CMS-a.

You may also like