Home Europska unija Eurobarometar: Hrvatska najpozitivnija prema Europskoj uniji

Eurobarometar: Hrvatska najpozitivnija prema Europskoj uniji

by Agencije

Hrvatska je među prvih pet članica EU-a čiji građani imaju najpozitivnije mišljenje o Europskoj uniji, a hrvatske građane najviše brine nezaposlenost dok na razini EU-a građane podjednako zabrinjavaju imigracije i nezaposlenost, pokazuju rezultati najnovijeg Eurobarometra.

Prema prvim rezultatima ispitivanja Eurobarometra o stavovima Europljana prema EU-u, glavnim izborima zabrinutosti i stanju u gospodarstvu, koje je provedeno 7. do 17. studenoga prošle godine u 11 zemalja članica građani imaju pozitivno stajalište prema EU-u, dok je u proljetnom istraživanju 2015. takvih bilo u 15 zemalja. Najpozitivniju sliku o EU-u imaju Rumunji 57 posto, Poljaci 55 posto, Irci 54 posto Litvanci 53 posto i Hrvati 51 posto. U 15 zemalja članica građani imaju neutralno stajalište prema EU-u, što je pet zemalja više nego u proljetnom istraživanju. Najnegativniju sliku o EU-u imaju na Cipru, samo 22 posto ih ima pozitvno stajalište te u Austriji 23 posto.

Imigracije su za većinu građana u Europskoj uniji najvažnije pitanje, čak za 58 posto anketiranih to je pitanje najvažnije, što je za 20 posto više nego u proljeće 2015. Na drugom mjestu je terorizam, 25 posto anketiranih je stavilo terorizam na prvom mjesto, osam posto više u odnosu na proljetno istraživanje, a na trećem gospodarska situacija, nezaposlenost i stanje javnih financija u državama članicama, 21 posto, što je šest posto manje u odnosu na proljeće prošle godine. Za Hrvate je najvažnije pitanje nezaposlenost za 61 posto, zatim ukupna gospodarska situacija, 31 posto, javni dug, 26 posto, inflacija i povećanje životnih troškova, 19 posto, imigracija, 11 posto.

Što se tiče gospodarske situacije u njihovim zemljama, 40 posto na razini EU-a smatra da je dobra, a 57 posto da je loša. Hrvatski građani su izrazio nezadovoljni, samo 19 posto smatra da je gospodarska situacija u Hrvatskoj dobra, a 80 posto da je loša, dok je 1 posto odgovorilo da ne zna odgovor. Očekivano, najpozitivniju sliku o svom gospodarstvu imaju Nijemci, njih 86 posto, zatim Maltežani i Luksemburžani 85 posto, Danci 83 posto, Nizozemci 79 posto, Šveđani 76 posto. Uvjerljivo najlošije svoje gospodarstvo ocjenjuju Grci, samo tri posto misli da je stanje dobro, a slijede Portugalci 8 posto, Španjolci i Bugari 9 posto, Francuzi 14 posto.

Related Posts