Tečaj eura u četvrtak je prvi puta u tjedan dana premašio razinu od 1,10 dolara na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što je uspon dolara ovih dana posustao, pa su se ulagači počeli pitali koliko dugo još može nastaviti svoj jednogodišnji uzlet temeljem očekivanja rasta kamatnih stopa. Dolar je u takvom ozračju oslabio za 0,5 posto prema euru, koji je tako u jednom trenutku premašio 1,10 dolara, po prvi put u posljednjih tjedan dana.

Američka valuta oslabila je i 0,2 posto prema japanskoj, pa se njome trgovalo po 123,76 jena. Drži se tako nešto iznad najniže razine u tjedan dana od 123,57 jena, na koju je nakratko skliznula u jučerašnjem trgovanju. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, oslabio je tako oko 0,5 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, skliznuvši na 96,979 bodova, što je njegova najniža razina u proteklih nešto više od tjedan dana.

Od sredine lipnja tečaj dolara poskočio je oko pet posto, no ovaj je tjedan njegov uspon posustao, potičući neizvjesnost među tržišnim sudionicima u vezi daljnjeg uspona dolara kojemu svjedoče u proteklih godinu dana. “Čini se da ne postoje fundamentalni razlozi zbog kojih su danas zabilježena takva valutna kretanja. To se može dogoditi na tržištima gdje su banke spremne preuzeti manje rizike nego ranije. Općenito gledano, očekujemo da će euro slabiti, premda će se to događati sporim tempom”, kazao je Ulrich Leuchtmann, analitičar u banci Commerzbank u Frankfurtu.

Budući da su grčki dužnički problemi zasad barem u kratkom roku otklonjeni, ulagači u valute polako se prepuštaju ljetnoj letargiji i fokus uglavnom usmjeravaju potezima koji se očekuju na planu monetarnih politika u svijetu. I britanska funta i dolar jačaju temeljem očekivanja skorog povećanja kamatnih stopa u Velikoj Britaniji i SAD-u, tumače analitičari.

Related Posts