Home Ekonomija Euro ojačao prema dolaru treći tjedan za redom

Euro ojačao prema dolaru treći tjedan za redom

by Agencije

Tečaj eura u utorak je ojačao prema dolaru treći dan zaredom na međunarodnim deviznim tržištima, jer su splasnula očekivanja da će američka središnja banka podići kamatne stope idući tjedan s obzirom na pojačanu bojazan oko globalnog gospodarskog rasta. Zajedničkom europskom valutom trgovalo se tako po 1,1182 dolara, što znači da je ojačala za 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. Na strani dobitnika bila je i britanska funta, ojačavši 0,5 posto, na 1,5345 dolara, jer su je ulagači ponovno kupovali nakon vala prodaja.

Dolar je, pak, prema jenu poskočio za 0,7 posto, na 120,23 jena, nakon što su najnoviji pokazatelji iz Japana pokazali veći pad kapitalne potrošnje nego što se očekivalo, premda je pad japanskog gospodarstva u drugom kvartalu bio manji nego što se prognoziralo. Najnoviji podaci iz Kine o oštrom padu uvoza u kolovozu, već deseti mjesec zaredom, dodatno je povećao bojazni u vezi ′zdravlja′ drugog najvećeg svjetskog gospodarstva i o mogućim posljedicama na ostala tržišta u razvoju i ostatak svijeta.

Dolar je ojačao gotovo 10 posto u prvom kvartalu ove godine jer su su ulagači polako pripremali na Fedovo povećanje kamatnih stopa. Nakon toga valuta se našla pod pritiskom jer su zabrinutosti oko Grčke i Kine pritisnuli očekivanja početka ciklusa njihova povećanja već na sastanku u rujnu. “Ozračje na tržištu ostaje prilično nestabilno, ponajprije zbog zabrinutosti oko usporavanja Kine i tržišta u nastajanju, a idući tjedan na rasporedu je Fed”, kazala je valutna analitičarka Jane Foley iz Rabobanka.

Razočaravajući podaci iz Kine pritisnuli su indekse na tamošnjim tržištima te spustili Nikkei indeks Tokijske burze za 2,4 posto. “Što se tiče tečaja dolara i jena, glavni čimbenik koji utječe na njegovo kretanje su dionice, ponajprije utjecaj kineskih na japanske dionice. Ta bi se povezanost mogla zadržati nekoliko tjedana, a ovisit će o tome što će učiniti kineske vlasti kako bi potaknule dionice, kakvi će biti makroekonomski podaci, te o kretanju dionica na američkom tržištu”, kazao je Koji Fukaya, predsjednik tvrtke FPG Securities.

Related Posts