Euro ojačao na valutnim tržištima

Na europskim burzama u srijedu ujutro cijene dionica su pale, kao i na azijskim tržištima te Wall Streetu, što je posljedica pada cijena sirovina, a ulagači su oprezni i zbog jačanja eura.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu nešto više od 0,2 posto, nakon jučerašnje stagnacije.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,15 posto, na 7.745 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 13.214 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.495 bodova.

 Ulagače je pokolebao jučerašnji pad najvažnijih burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, što je posljedica korekcije cijena nafte i sirovina, nakon što su danima dosezale najviše razine u niz godina.

Zbog toga su jutros pod najvećim pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Cijene su se nafte, pak, ponešto stabilizirale. Cijena se barela na londonskom tržištu kreće oko 69,15 dolara, dok je u ponedjeljak dosegnula i 70,37 dolara, najvišu razinu u tri godine.

Na američkom se tržištu, pak, barelom trguje po 63,70 dolara, dok je jučer u jednom trenutku cijena dosegnula 64,89 dolara, najvišu razinu od prosinca 2014. godine.

Europske ulagače zabrinjava i jačanje eura, čiji se tečaj prema dolaru kreće na najvišim razinama u tri godine. Jutros tečaj eura iznosi oko 1,2325 dolara, dok je jučer u ovo doba bio na 1,2260 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se snažnom rastu gospodarstva eurozone, zbog čega se očekuje da će Europska središnja banka (ECB) uskoro najaviti postupno ukidanje poticajnih mjera. No, jaka europska valuta ne ide u prilog europskim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,3 posto, skliznuvši s najviše razine u povijesti.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, na 23.868 bodova, ispod najviše razine od 1991. godine. (Agencije)

You may also like