Euro najniže prema dolaru u 11 godina

Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo na najnižu razinu prema dolaru u posljednjih 11 i pol godina dok se čeka sjednica Europske središnje banke (ECB) na kojoj bi trebale biti objavljene pojedinosti vezane uz program kupovinaobveznica.
Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,1026 dolara, što je njegova najniža razina od rujna 2003. godine. U kasnijem trgovanju se donekle stabilizirao te se njime trgovalo po 1,1049 dolara, što znači da je oslabio 0,25 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Euro je od početka godina oslabio 8,5 posto, jer su se ulagači nastojali pozicionirati za početak ECB-ovog programa kupnji obveznica u ožujku.

Dolar je ujedno zabilježio najvišu razinu u 11 godina prema košarici valuta. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je tako 96,286 bodova, najvišu razinu od rujna 2003. godine.Istodobno je dolar prema jenu ojačao 0,1 posto, na 119,83 jena. Sve oči uprte su u sjednicu ECB-a s koje se očekuju pojedinosti programa kvantitativnog ublažavanja, vrijednog više od 1.000 milijardi dolara. Sudionici tržišta tražit će odgovore na to kako će funkcionirati taj plan, kada će početi kupnje i hoće li se njime obuhvatiti i vrijednosnice s negativnim prinosima. No, glavna briga valutnih trgovaca je može li ECB mjesečno kupiti 60 milijardi eura vrijednosnica. I dok mnogi lokalni europski ulagači vjerojatno nisu skloni prodaji, s obzirom da imaju teškoća pri zamjeni imovine s bilo kojoj drugom opcijom koja nudi slične prinose, stranci bi mogli biti skloniji prodajama i ostvarivanju zarade te tako ostvarene prihode uložiti u trezorske zapise i druge vrijednosnice.

To bi trebalo pritisnuti tečaj eura, mišljenja su analitičari. “Najnovija kretanja tečaja eura sugeriraju svojevrsno ohrabrenje da će ECB-ov program kvantitativnog popuštanja barem uspjeti oslabiti valutu. Euro bi dodatno mogao oslabiti tijekom dana budući da će ECB vjerojatno potvrditi da je spreman zadržati program u primjeni sve dok inflacija ne dosegnu ciljanu razinu”, kazao je Marshall Gittler, valutni analitičar u tvrtki IronFX Global.

Jesper Bargmann, trgovac devizama u banci Nordea, mišljenja je da će razlike u monetarnim politikama SAD-a i eurozone također vjerojatno ojačati pritiske na slabljenje tečaja eura prema dolaru. “Mislim da bi dolar mogao nastaviti jačati, s obzirom da čekamo prvo povećanja kamatnih stopa u SAD-u… Takav je trend na snazi”, kazao je Bargmann.

You may also like