Euro na najvišim razinama u nekoliko tjedana

Euro se u utorak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri tjedna prema dolaru, nakon što je u ponedjeljak bio pod pritiskom zbog ostavke talijanskog premijera Mattea Renzija nakon neuspjelog referenduma. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0781 dolara, što znači da je gotovo 0,2 posto ojačao u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u ponedjeljak. Po objavi ostavke talijanskog premijera Renzija zbog neuspjelog referenduma, euro je u jednom trenutku u ponedjeljak skliznuo na svega 1,0505 dolara, najnižu razinu u 21 mjesec, no ubrzo je nadoknadio sve gubitke i poskočio više od 1,5 posto.

Takav ishod referenduma bio je najvećim dijelom očekivan, kao i posljedična ostavka premijera Renzija, pa su nakon početnih pritisaka ubrzo ulagači krenuli u veće kupovine eura, pojašnjavaju analitičari. Dolar je pak ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na jen, na 113,87 jena. Podršku euru pružile su i vijesti iz njemačkog industrijskog sektora, u kojem je u listopadu zabilježen najsnažniji rast njemačkih industrijskih narudžbi u protekle više od dvije godine.

U fokusu je sada redovna mjesečna sjednica Europske središnje banke (ECB) u četvrtak. Redovna tiskovna konferencija čelnika Marija Draghija koja obično slijedi bit će u fokusu tržišta, s obzirom da očekuju da će ECB predstaviti planove o kvantitativnom ublažavanju nakon ožujka iduće godine, za kada je prvotno postavljen završetak postojećeg programa kupovina imovine.

Analitičari mnogih banaka i fondova sada očekuju da bi aktualni program mogli produžiti za još najmanje šest mjeseci. “Euro ostaje na snažnoj poziciji u skupini valuta 10 vodećih svjetskih gospodarstava (G10) i odgovor tržišta na talijanski referendum općenito je bio umjeren. Politički rizik je važan, no dokle god talijanski bankovni sektor može namaknuti neka strana ulaganja, u kombinaciji s određenim poboljšanim sporazumom za banku Monte dei Paschi, očekujemo da će talijanski politički problemi imati tek privremeni utjecaj”, tumači glavna analitičarka City Index Directa Kathleen Brooks

You may also like