Euro jača, jačat će i dalje

Posljednjih nekoliko dana euro naglo jača u odnosu na gotovo sve ostale najvažnije svjetske valute. U posljednja tri dana u odnosu na švicarski franak ojačao je više od 2%, u odnosu na britansku funtu približno 3%, a u odnosu na američki dolar 3,5%. U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1238. Dva su razloga za jačanje eura, ističu analitičari. Prvi je sastanak čelnih ljudi Europske centralne banke održan u četvrtak, nakon kojeg je predsjednik ECB-a, Mario Draghi, izjavio da je ECB zadovoljna učinkom ubrizgavanja 60 milijardi eura mjesečno u financijski što čini zadnjih nekoliko mjeseci.

Investitori na financijskim tržištima ovu su izjavu protumačili kao znak da neće biti potrebe produžavati trajanje programa koji bi trebao završiti u rujnu 2016., te su naglo počeli kupovati euro i podigli mu vrijednost. Drugi razlog jačanje eura je zatvaranje dijela velike količine prodajnih naloga na euru koje su špekulanti masovno otvarali zadnjih godinu dana. Naime, po podacima sa američkog tržišta futures ugovora (budućnosnica), trenutno približno 83% velikih špekulanata na euru ima otvorene prodajne pozicije, što znači da očekuju daljnje slabljenje europske valute. Budući da su skoro svi sudionici na tržištu već prodali euro, ponestalo je nove potražnje koja u kratkom roku može tečaj eura dodatno oslabiti. U takvoj situaciji je dovoljna relativno mala potražnja za eurom koja uzrokuje lavinu zatvaranja prodajnih naloga i naglo jačanje eurau ovom slučaju.

Takva situacija se naziva „short squeeze” i nije neuobičajena na financijskim tržištima. Budući da je i dalje velika većina špekulanata očekuje slabljenje eura, analitičari Admiral Marketsa smatraju da je moguć nastavak short squeeza u nekoliko tjedana. U tom periodu euro može ojačati još nekoliko posto u odnosu na američki dolar i ostale valute, no to jačanje će vjerojatno biti privremeno. Gospodarska situacija u Britaniji, Švicarskoj, i SAD-u je i dalje osjetno bolja nego u eurozoni što će dugoročno pogodovati daljnjem jačanju valuta tih zemalja u odnosu na euro. Osim toga, nakon šest godina rekordno niskih kamatnih stopa u SAD-u, bliži se početak zatezanja monetarne politike. Kada do toga dođe (vjerojatno u rujnu), doći će do još jednog vala jačanja dolara u odnosu na sve ostale valute uključujući i euro.

Ne treba zaboraviti ni političku situaciju u Europi. Nesigurnost vezana uz otplatu grčkog duga te eventualni izlazak Grčke iz eurozone, situacija u Ukrajini i loši odnosi sa Rusijom također mogu dovesti do prebacivanja kapitala iz eura u sigurnije valute te slabljenje eura. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine američki dolar po vrijednosti izjednačiti sa eurom, ističu analitičari.

You may also like