Euro blago stabiliziran prema dolaru

Tečaj dolara u ponedjeljak je na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo s najviših razina u 11 i pol godina prema košarici valuta, što je posljedica dobitonosnih prodaja, nakon snažnog prošlotjednog skoka dolara potaknutog očekivanja da će u SAD-u uskoro biti povećane kamatne stope.

Tečaj eura u takvim je okolnostima ojačao 0,4 posto, na 1,0885 dolara. Time se stabilizirao u odnosu na 1,0822 dolara, novu najnižu razinu od rujna 2003. godine, na koju je skliznuo jutros na azijskim tržištima. U ponedjeljak Europska središnja banka (ECB) kreće s provedbom programa kupnji državnih obveznica u mjesečnom iznosu do 60 milijardi eura, pa se očekuje da će jedinstvena europska valuta ostati pod pritiskom.

Dolarom se istodobno trgovalo po 120,82 jena, što je nedaleko najviše razine u tri mjeseca od 121,29 jena, zabilježene prošloga petka. Time se opet primaknuo najvišoj razini u sedam i pol godina od 121,86 jena, na koju se bio popeo u prosincu lani. U petak su neočekivano dobri podaci s američkog tržišta rada povećali izglede za podizanje kamatnih stopa u SAD-u sredinom godine, što je podiglo prinose na američke obveznice i povećalo razlike u kamatnim stopama u odnosu na one po japanskim državnim obveznicama i obveznicama država članica eurozone.

To je dalo vjetar u leđa dolaru, pa je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest značajnih svjetskih valuta, prošloga tjedna zabilježio jedan od najvećih tjednih dobitaka od kraja 2011. godine. U današnjem trgovanju skliznuo je pak 0,2 posto, na 97,425 bodova, pod pritiskom dobitonosnih prodaja na europskim tržištima. “Dolar je daleko odmaknuo u prilično kratkom vremenu. Prinosi po američkim obveznicama porasli su, ali im je potreban drugi katalizator da bi dodatno ojačali, pa bismo do tada mogli svjedočiti određenoj konsolidaciji”, kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg u tvrtki CIBC World Markets u Londonu.

U Europi će fokus tržišta biti usmjeren ishodu sastanka ministara financija eurozone na kojem bi se danas trebalo razgovarati o najnovijem pismu grčke vlade o planiranim reformama. Iako je Atena prošlog mjeseca s partnerima u eurozoni potpisala sporazum o 4-mjesečnom produljenju programa financijske pomoći, da bi joj pomoć bila isplaćena ta će financijski iscrpljena zemlja morati prije travnja zaključiti reviziju programa međunarodne pomoći.

You may also like