[vc_row][vc_column width=”1/3″]Bruxelles želi da pijemo više vode iz slavine. Zato je Europska komisija jučer predložila izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće kojima bi se, ako budu prihvaćena, od država članica Europske unije tražilo da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane. [/vc_column][vc_column width=”2/3″]A to, među ostalim, znači da bi se Europljanima trebalo osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu popiti i na gradskim ulicama i u javnim zgradama, kao i da se u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima potiče konzumacija vode iz slavine.

U prijedlogu izmjena direktive navodi se da će države članice poduzeti potrebne mjere »kako bi poboljšale pristup vodi namijenjenoj za piće i promovirati njezinu upotrebu na svom teritoriju«. [/vc_column][/vc_row] Neke od mjera koje se pritom sugeriraju su instaliranje vanjske i unutarnje opreme za besplatan pristup vodi na javnim prostorima, pokretanje javnih kampanja kako bi se građane informiralo o kvaliteti takve vode, poticanje javnih zgrada da omoguće pristup tekućoj pitkoj vodi, kao i poticanje restorana, kantina i drugih ugostiteljskih objekata da besplatno toče vodu svojim gostima.

Osim toga, zemlje članice morale bi poboljšati pristup pitkoj vodi posebno za ranjive i marginalizirane skupine u društvu, koje trenutno imaju otežan pristup vodi za piće.

Nova pravila, uvjeren je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, motivirat će ljude da više koriste vodu iz slavine. »Ovim se prijedlogom olakšava prijelaz na kružno gospodarstvo pomažući državama članicama da upravljaju vodom za piće na resursno učinkovit način. Time se podrazumijeva smanjenje potrošnje energije i nepotrebnog gubitka vode. Zahvaljujući povećanoj transparentnosti time će se osnažiti i potrošači te će ih se potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine«, izjavio je Katainen.

Prema priopćenju Komisije, ažuriranim pravilima trebala bi se poboljšati i kvaliteta i sigurnost vode dodavanjem novih tvari na popis kriterija za određivanje sigurnosti vode. Nadalje, građani će moći jednostavno, putem interneta pristupiti informacijama o kvaliteti vode za piće čime će se, smatraju u Bruxellesu, potaknuti povjerenje u vodu iz slavine. U Komisiji računaju i na manju potrošnju vode u bocama što će, procjenjuju, »pomoći kućanstvima u Europi uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje«, a istovremeno smanjiti plastični otpad.

Revizija direktive o vodi za piće, koju je predložila Komisija, posljedica je prve uspješne europske građanske inicijative »Pravo na vodu«. Njome je svojedobno prikupljeno više od 1,6 milijuna potpisa europskih građana kojima su tražili da se poboljša pristup sigurnoj vodi za piće za sve Europljane, piše Novi List.

Related Posts