EU zaustavlja uvoz čelika

Poručuju čelnici industrije
Europska unija mora poduzeti mjere kako bi zaustavila bujicu čelika kojeg globalni proizvođači zbog podignutih američkih carina sada plasiraju na europska tržišta, poručili su u utorak čelnici europske industrije.

Izgledi za europsku industriju čelika naglo su pogoršani u posljednje vrijeme zbog dugoročnih nepovoljnih trendova, naglašava u pismu Europskoj komisiji 45 izvršnih direktora proizvođača čelika, uključujući ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Tata Steel i Acerinox.

Kompanije zastupljene u pismu proizvode oko 90 posto čelika u Europskoj uniji. “Korijen problema leži u prekomjernim globalnim kapacitetima za proizvodnju čelika i u činjenici da globalna industrija proizvode iz tih viškova plasira po dampinškim cijenama na tržište Europske unije”, naglašavaju oni u pismu koje je Reuters dobio na uvid.

Uvoz čelika u EU više je nego udvostručen u odnosu na 2013. godinu dok je potražnja bilježila tek neznatan rast a ove bi se godine prema nekim procjenama trebala smanjiti, upozoravaju. Europska komisija trenutno analizira važeće “zaštitne” mjere kojima se ograničava uvoz čelika i sprečava naglo povećanje uvoza nakon američkog podizanja uvoznih carina na 25 posto i de facto zatvaranja američkog tržišta. Ti bi zaštitne mjere trebale biti pojačane, smatraju čelnici europskih proizvođača čelika.

Važeće bescarinske uvozne kvote definirane su prema prosječnoj razini uvoza u razdoblju od 2015 do 2017. plus pet posto. Od 1. srpnja predviđeno je povećanje kvota za dodatnih pet posto, te za još pet posto od srpnja iduće godine. Čelnici industrije čelika pozivaju zemlje Europske unije, Europski parlament i Europsku komisiju na hitan sastanak kako bi se pronašlo rješenje za aktualne probleme.

You may also like