Home Energetika EU uvodi sankcije iranskim tvrtka povezanim s Rusijom

EU uvodi sankcije iranskim tvrtka povezanim s Rusijom

by Energypress.net

Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu da će EU po prvi put predložiti sankcije usmjerene na iranske gospodarske subjekte uključene u ruski rat u Ukrajini, prenose agencije.

“Prvi put predlažemo i sankcioniranje iranskih entiteta, uključujući one povezane s iranskom Revolucionarnom gardom”, rekla je Von der Leyen eurozastupnicima na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

“Naša je dužnost sankcionirati ih i suočiti se s Iranom zbog opskrbe (Rusije) bespilotnim letjelicama i prijenosom znanja i iskustva za izgradnju proizvodnih pogona u Rusiji”, istaknula je.

Von der Leyen je zastupnicima predstavila i prijedlog novog, desetog paketa sankcija protiv Moskve, koji među ostalim uključuje zabranu trgovine i izvoza tehnologije u Rusiju. Novi paket sankcija, vrijedan ukupno 11 milijardi eura, bit će usmjeren na nove trgovinske zabrane i kontrolu izvoza tehnologije, uključujući bespilotne letjelice, helikoptere i projektile.

Među ostalim, Europska komisija predlaže ograničenja izvoza nekoliko elektroničkih komponenti koje se koriste u ruskim oružanim sustavima, poput dronova, projektila i helikoptera.

Related Posts