Home Ekonomija EU uvodi poseban sud za sporove unutar TTIP-a

EU uvodi poseban sud za sporove unutar TTIP-a

by Agencije

Europska unija u srijedu je predložila osnivanje posebnog suda za rješavanje sporova između vlada i ulagača u sklopu planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om.

Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je da je javnost jako skeptična prema dosadašnjim prijedlozima mehanizama za rješavanje sporova, koji su najkontroverzniji element planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om (TTIP). “Javnost iskazuje temeljno nepovjerenje u stari model”, konstatirala je Malmstroem na konferenciji za novinare u Bruxellesu. “Mi za TTIP predlažemo sustav nalik sudu”, dodala je, napominjući da bi u predloženom sudskom mehanizmu za rješavanje sporova bili angažirani suci a ne profesionalni arbitri koje bi javno imenovali SAD i EU.

Predložila je i osnivanje prizivnog suda. Početkom svibnja povjerenica EU za trgovinu istaknula je na svom blogu da tradicionalni arbitražni sustav rješavanja sporova između država i ulagača ne odgovara potrebama 21. stoljeća. Stoga su u Komisiji zacrtali sustav više nalik tradicionalnim sudovima, u kojima sporove vode stalno angažirani odvjetnici u o njima presuđuju stalno namješteni suci, pisali su proljetos europski mediji.

Previđeno je i uvrštavanje u sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om članka koji izričito tvrdi da vlade mogu definirati političke ciljeve bez straha od tužbi. Prijedlozi su slični onima koje zagovara njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel, jedan od najžeških kritičara postojećeg sustava ad-hoc arbitražnih sudova, pisao je informativni portal EUobserver.

Američka pak strana inzistira da se ulagačima treba omogućiti podnošenje tužbi protiv država pred posebnim sudovima. Taj je mehanizam sastavni dio ostalih trgovinskih sporazuma i trebao bi štititi ulagače koji ocijene da zdravstveni i sigurnosni propisi u pojedinim zemljama krše trgovinski sporazum i prijete njihovim ulaganjima, napominje AFP. Aktivisti pak ističu da bi takav sustav omogućio komercijalnim interesima da usmjere pritisak na vlade da promijene državne propise i da bi se time potkopao sustav demokratkog nadzora. EU i SAD pregovaraju o TTIP-u od 2013. a proces bi trebao biti zaključen do iduće godine, napominje agencija AFP.

Related Posts