Home Ekonomija EU ukida sankcije Bjelorusiji

EU ukida sankcije Bjelorusiji

by Agencije

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su odlučili ukinuti većinu sankcija Bjelorusiji u znak priznanja demokratskom napretku iako još vlada zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u toj bivšoj sovjetskoj republici, a odluku je odmah pozdravio službeni Minsk.

Bjelorusiju se naziva posljednjom diktaturom u Europi, no odnosi s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama zatoplili su nakon što je Minsk oslobodio političke zatvorenike i pridonio sporazumu o Ukrajini.

Bruxelles je u listopadu, nakon održanih demokratskih izbora, do 29. veljače suspendirao sankcije za 170 bjeloruskih državljana, uključujući i predsjednika Aleksandra Lukašenka, te tri tvrtke, a trajno će ih ukinuti po isteku sankcija krajem mjeseca.

Na snazi još ostaje embargo na oružje. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku EU-a riječima da “ovo jasno pokazuje da je dijalog najučinkovitije oruđe za rješavanje sporova”. “Ova odluka obilježava važnu fazu na putu potpune normalizacije odnosa i otvara nove mogućnosti za širenje sveobuhvatne interakcije između Bjelorusije i EU-a”, stoji u priopćenju ministarstva.

Related Posts