EU treba donijeti zajednička pravila o uvozu umjetničkih djela

Europska unija treba zajedničku politiku o uvozu kulturne baštine iz područja zahvaćenih ratnim stradanjima, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš nakon sastanka Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

Ministri kulture zemalja članica EU-a usvojili su u utorak zaključke o vanjskim poslovima u području kulture s naglaskom na kulturi kao elementu razvojne suradnje.Jedno od važnijih pitanja bilo je pitanje krijumčarenja umjetnina i kulturne baštine te njezino uništavanje u dijelovima svijeta zahvaćenim ratnim sukobima. “Na prijedlog Italije, sve su zemlje podržale deklaraciju da se pojačaju svi mogući napori, uključujući i slanje plavih kaciga, koje bi možda i fizički štitile ono što se nalazi u područjima ratnih sukoba. Naša je pozicija da je vrlo važno da Europska unija iznjedri zajedničke zakonske norme i okvire o uvozu kulturnih dobara u EU iz trećih zemalja koje su zahvaćene sukobima. Tu nemamo zajedničku europsku politiku, što nam onemogućuje da kontroliramo što se događa i što prolazi preko granica”, rekao je ministar Šipuš nakon sastanka.

U raspravi su postavljena važna pitanja o tome kamo odlazi kulturna baština, kako se krijumčari i prodaje i kamo ide novac zarađen na tome. Teroristi, posebice pripadnici Islamske države, zadnjih su mjeseci uništili nekoliko važnih svjetskih kulturnih lokaliteta, što poprima katastrofalne razmjere. Posebno su na meti civilne i vjerske zgrade i arheološki lokaliteti koji pripadaju pripadaju zajedničkoj baštini čovječanstva. Teroristi na taj način destabliziraju stanovništvo, uništavajući njihov identitet. Pljačke arheoloških lokaliteta i nezakonito trgovanje kulturnim dobrima također se upotrebljavaju kao instrumenti rata za financiranje terorističkih aktivnosti.

You may also like