Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u utorak azerbajdžanske vlasti da “jasno i objektivno” preispitaju slučaj istraživačke novinarke Hadije Ismailove osuđene za utaju poreza u postupku koji je potonja ocijenila montiranim.

“Pozivamo azerbajdžanske vlasti da preispitaju njezin slučaj u jasnom i objektivnom postupku, uz puno poštovanje međunarodnih obveza zemlje, pa tako i slobode govora”, poručila je Mogherini u priopćenju koje je potpisala zajedno s europskim povjerenikom za politiku susjedstva Johannesom Hahnom.

Azerbajdžanski sud je u utorak osudio na 7,5 godina zatvora Hadiju Ismailovu (39), uglednu neovisnu novinarku poznatu po istrazi korupcije u vlasti u toj zemlji. U ponedjeljak je Ismailova optužila vladu da je “nezakonito i pod pritiskom” prikupljala dokaze protiv nje te da je “izmislila kaznena djela” kojoj joj stavlja na teret.

Njezina osuda pokazatelj je “teškog položaja neovisnih novinara u Azerbajdžanu”, ocjenjuje dvoje europskih čelnika, nastojeći na činjenici da to “suđenje nameće temeljna pitanja o objektivnosti suda i o zakonskoj utemeljenosti optužnice”. Usto, pristup domaćih i međunarodnih promatrača sudskom postupku bio je “proizvoljan”, upozorili su.

Related Posts