EU regulator predlaže nove standarde zelene imovine

Poruka iz EBA-e

Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel ‘zelene’ u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.

S obzirom na izraženiji trend održivog ulaganja, regulatori traže pouzdanije informacije za investitore o izloženosti banaka klimatskim promjenama, budući da oluje i ostale vremenske nepogode utječu na vrijednost njihove imovine i obveza.

Novi pokazatelj koji predlaže Europsko nadzorno tijelo za banke (EBA) pokazivat će udjel zajmova, avansa i dužničkih vrijednosnica s pozitivnim učinkom na klimu u ukupnoj imovini banke.

Počevši od 2022., banke bi u godišnjem izvješću o rezultatima poslovanja trebale objavljivati novi pokazatelj na temelju podataka raspoloživih do 31. prosinca 2021.godine.

“Vjerujem da je to prvi put da regulatori traže udio ‘zelene’ imovine”, izjavio je Piers Haben, direktor EBA-e za bankarstvo, tržišta, inovacije i potrošače.

“Udjeli koje će banke objavljivati u početku mogu biti jednoznamenkasti i zato će važan biti kontekst. Kada banka bude govorila o tome gdje se vidi 2030. godine, bit će uistinu zanimljivo usporediti to s udjelom ‘zelene’ imovine.”

Za definiranje imovine održive po okoliš koristila bi se nova „taksonomija” u EU.

Legitiman je interes mnogih dionika za informacijama o fizičkim i tranzicijskim rizicima kojima su banke izložene zbog klimatskih promjena, ističu iz EBA-e.

Banke će se vjerojatno suočiti s pritiskom ulagača da pokažu koje korake poduzimaju kako bi s vremenom povećale udio ‘zelene’ imovine. Očekuje se, međutim, da će tek kod malog broja zajmodavaca dosegnuti 100 posto.

EBA će od banaka tražiti i objavu pokazatelja koji će otkriti u kojoj su mjeri njihove naknade od savjetodavnih usluga, velike trgovinske transakcije i izloženost vanbilančnim knjiženjima povezane s aktivnostima s povoljnim utjecajem na okoliš.

Europski regulator odgovorio je novim prijedlogom na molbu Europske komisije za savjet o novim pokazateljima kojima bi banke trebale objavljivati informacije o aktivnostima vezanima za klimu, prema novoj taksonomiji. EBA je taj prijedlog početkom tjedna uputila u javnu raspravu.

You may also like