EU prekoračuje ovlasti glede nacionalnog zakonodavstva

Europska unija prekoračuje svoje ovlasti prosudbama u raspravi o kontroverznoj novoj reformi državnoga pravnog sustava, ocijenila je u ponedjeljak poljska vlada. “Bruxelles želi biti supervlada. To je zabranjeno”, rekao je ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszcak u ponedjeljak na televizijskoj postaji TVN24.

“Gospoda iz Europske komisije isključila su se iz stvarnosti”, kazao je. Kontroverze su nastale oko reformi poljskoga Ustavnog suda, za koju kritičari kažu da mu je svrha jači vladin pritisak na sudstvo čime bi se potkopala demokracija i vladavina prava. Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, u siječnju je pokrenula istragu o poljskim reformama te upotrijebila mehanizam bez presedana kojemu je svrha zaštititi temeljne vrijednosti Europske unije.

Prošli tjedan, komisija je rekla da će dati Poljskoj rok do početka ovog tjedna da odgovori na pitanja koja izazivaju zabrinutost ili će joj proslijediti formalni set prigovora u slučaju da ne bude temeljnog napretka.

Poljski ministar Witold Waszczykowski rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu da EU ne bi trebala nastaviti s istragom poljskoga zakonodavstva. “To je postupak koji daleko premašuje europski ugovor”, rekao je. “Mi se nismo dogovorili o takvoj vrsti unije (kad smo se priključili EU)”, kazao je. Bude li EU nastavila istragu a Poljska ne ispuni zahtjeve, teoretski bi mogla biti suočena s ultimativnom suspenzijom prava glasa u EU.

Poljski parlament, u kojem većinu imaju konzervativci, upozorio je u petak neizravno Europsku komisiju da ne poštuje poljski suverenitet, u očekivanju formalnih kritika Bruxellesa zbog nepoštivanja vladavine prava. Ne spominjući izravno Europsku komisiju, koja istražuje reformu poljskog Ustavnog suda, parlament je usvojio rezoluciju u kojoj osuđuje “nedavna nepoštivanja suvereniteta” poljske države koja “potkopavaju demokratska načela, pravni poredak i socijalni mir”.

Tijekom burne rasprave u parlamentu premijerka Beata Szydlo poručila je da njezina vlada “nikada neće popustiti ultimatumima”, ciljajući na Europsku komisiju koja je zaprijetila da će u ponedjeljak objaviti svoje službeno mišljenje o nepoštivanju vladavine prava u zemlji ako do tada ne bude “znatnog napretka” u rješavanju ustavne krize.

You may also like