EU pozvala na nastavak pregovora o Makedoniji u Beču

Europska unija pozvala je makedonske političke dužnosnike da u petak u Beču nastave razgovore kako bi pronašli izlaz iz političke krize i neslaganja o održavanju parlamentarnih izbora 5. lipnja.

“Izaslanstvo EU u Skoplju je poslalo poziv na sastanak u Beču 22. travnja europskom povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu i dužnosnicima zemlje”, potvrdila je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

Pozvane četiri glavne stranke zemlje nisu u ponedjeljak sredinom poslijepodneva još odgovorile na poziv. Svrha tog sastanka je rješenje krize i jamčenje da će dužnosnici nastaviti primjenjivati sporazum zaključen u ljeto 2015. između makedonskih političkih snaga pod okriljem EU i prioritetne reforme, nastavila je glasnogovornica EU.

Gluha na pozive za odgodu i mimohode protivnika u Skoplju, makedonska vlada je u petak sazvala parlamentarne izbore za 5. lipnja. Politička kriza u Makedoniji zaoštrila se u utorak kada je predsjednik Gjorge Ivanov uredbom prekinuo sudski progon 50-ak osoba upletenih u ilegalna prisluškivanja tisuća političara, novinara i vjerskih dužnosnika. U petak navečer su okupljenih oporbenjaci tražili njegov odlazak.

Makedonska posebna tužiteljica rekla je prošli tjedan da će nastaviti istragu afere prisluškivanja, uključujući i optužbe o prisvajanju državnih financijskih sredstava, unatoč tome što je 56 dužnosnika dobilo predsjedničko pomilovanje.

You may also like