EU poziva Rusiju da oslobodi Savčenko

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je u četvrtak Rusiju da oslobodi Nadju Savčenko, ukrajinsku vojnu pilotkinju optuženu za ubojstvo dvojice ruskih novinara.

Mnogi Ukrajinci 34-godišnju pilotkinju smatraju nacionalnim herojem, no Rusija je optužuje da je sudjelovala u ubojstvu dvojice ruskih TV novinara tijekom sukoba između ukrajinskih snaga i separatista na istoku Ukrajine 2014. Ona to opovrgava. Savčenko štrajka glađu, no u četvrtak je ponovno počela uzimati tekućinu. To su od nje zatražili ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njezine pristaše.

Mogherini je pozvala Rusiju da je odmah oslobodi, nakon što su to zatražili i američki dužnosnici. “Ovo više nije samo sudski ili politički slučaj: sada je to pitanje samilosti”, poručila je. “Njezino zdravstveno stanje brzo se pogoršava i bojimo se strašnih posljedica”, kazala je, pozivajući da je se oslobodi iz humanitarnih razloga.

Presuda Savčenko, koju su proruski pobunjenici zarobili u lipnju 2014. i predali Rusiji, bit će objavljena 21. ili 22. ožujka. Prijeti joj 25 godina zatvora. Ona štrajka glađu kako bi je se vratilo u Ukrajinu. “Nikada neću priznati krivnju niti rusko pravosuđe”, poručila je. Predsjednik Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine u Europskom parlamentu Andrej Plenković u srijedu je zajedno s kolegama u Europskom parlamentu izrazio podršku Savčenko.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Elmar Brok, predsjednik Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković te izvjestitelj Europskog parlamenta za Ukrajinu Jacek Saryusz-Wolski pozvali su u zajedničkom priopćenju da je se hitno pusti na slobodu, objavio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP). “Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja zdravstvene situacije Nadje Savčenko, koja je započela prosvjed štrajkom glađu protiv nepravednog postupka čija je žrtva od 2014., kao i radi odgode njezinog završnog saslušanja – posljednje epizode u nizu kafkijanskih sudskih ročišta. Osuđujemo činjenicu da su njezine kolege zastupnici u Vrhovnoj Radi bili zaustavljeni na aerodromu u Moskvi i onemogućeni sudjelovati na završnom saslušanju, što je cinična poruka uskraćivanja potpore kolega Nadji”, kaže se u priopćenju.

“Strogo se protivimo brojnim povredama vladavine prava u Rusiji koje su dovele do otmice Nadje i dvogodišnjeg nezakonitog pritvora, s obzirom na to da Rusija nema pravne osnove ni nadležnosti da ju zadržava ili pokreće postupak protiv nje. Stoga pozivamo na hitno i bezuvjetno puštanje Nadje Savčenko na slobodu. Podsjećamo da Rusija ima mogućnost zamjene Nadje kako bi se riješila ove teška situacija, budući da je taj mehanizam predviđen u Minskom sporazumu u kojem stoji da Rusija ima obvezu osigurati zamjenu svih talaca i nezakonito zadržanih osoba u svezi sa sukobima u istočnoj Ukrajini”, dodaje se. “Njezini dani su odbrojani, ako ne bude oslobođena'”, upozoravaju zastupnici.

You may also like