EU optimistična glede turske suradnje

Dužnosnici Europske unije izrazili su oprezan optimizam u petak da će Turska početi surađivati kako bi se zaustavio priljev migranata u Europu, dok je Bruxelles iznio raspored za ponovno otvaranje granica diljem kontinenta do kraja godine.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji će predsjedati izvanrednim summitom EU-a s Turskom u ponedjeljak, rekao je nakon razgovora u Ankari da je vidio prve znakove da države EU-a prevladavju svoje razlike kako bi pokušale riješiti krizu koja traje već godinu dana. Također je kazao da mu je premijer Ahmet Davutoglu rekao da je Turska spremna uzeti natrag sve migrante uhvaćene u svojim vodama. EU traži da Ankara krene u borbu protiv krijumčara ljudi i preuzme sve ilegalne migrante koji ne ispunjavaju uvjete za dobijanje azila u Uniji.

Tusk je izjavio da će summit u ponedjeljak potvrditi da je EU zatvorila tzv. balkansku rutu iz Grčke prema sjevernoj Europi, koja je glavna točka ulaza za migrante. “Broj ilegalnih ulazaka iz Turske u Grčku i dalje je daleko prevelik”, kazao je on nakon razgovora s Davutogluom. Oko 30.000 migranata nalazi se u Grčkoj i dolaze novi, dvije do tri tisuće dnevno, unatoč zimskim uvjetima. “Obojica vjerujemo da možemo smanjiti priljev na način da se iz Grčke brzo vrate svi migranti kojima nije nužna međunarodna zaštita”, rekao je Tusk.
Tijekom posjeta Ateni, tuski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da Ankara bilježi značajan pad broja izbjeglica koji dolaze na njezine granice zbog promjena viznog režima. “Turska ispuinjava svoju zadaću unutar plana akcije”, rekao je Cavusoglu novinarima u Ateni. “Razmatramo naš vizni režim i vidimo značajan pad broja izbjeglica.”
Šef Delegacije Europske komisije u Turskoj Hansjorg Haber izjavio je u petak da Turska treba zaustaviti ili značajno smanjiti broj ilegalnih migranata koji ulaze u Europu te da sporazum o readmisiji između Ankare i Bruxellesa mora u potpunosti stupiti na snagu do 1. lipnja. On je također rekao novinarima na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu da rok u listopadu za ublažavanje ograničenja putovanja Turaka u Europu “nije automatski”.

You may also like