EU odbio platiti kineski dug Crne Gore

Izvijestio Politico

Europska unija odbila je molbu Crne Gore za pomoć u otplati kineskog kredita za nedovršenu autocestu u iznosu od milijardu dolara koji je tu zemlju uvalio u dužničku krizu, piše briselski portal Politico.

Politico navodi da su visoki crnogorski dužnosnici proteklih tjedana tražili od EU-a pomoć za vraćanje zajma, koji iznosi četvrtinu ukupnog duga zemlje i baca svjetlo na uticaj Kine na Zapadnom Balkanu ali je Bruxelles u ponedjeljak odbio taj zahtjev.

EU već priža pomoć Crnoj Gori te je njen najveći vanjskotrgovinski partner, istaknuli su i Europske komisije, te dodali kako nemaju praksu vraćati zajmove trećih strana, bez obzira što su kineski krediti veli makro i socioekonomski rizik za cijelu regiju.

Politico piše da odluka Bruxellesa riskiraotvaranje vrata kineskom državnom zajmodavcu, Izvozno-uvoznoj banci Kine za kontroliranjem imovine u vlasništvu Crne Gore.

Portal podsjeća i na kritike kako je prethodna vlada Crne Gore donijela lošu odluku kada je 2014., suprotno savjetu iz EU-a, prihvatila kineski zajam, koji pokriva 85 posto troškova za kontroverzni projekat autoceste koji još nije dovršen.

Dodaje se da su i druge zemlje poput Šri Lanke, Pakistana i Džibutija koje su prihvatile atraktivne ponude zajmova u okviru kineske inicijative Pojas i put, sada pod financijskim pritiskom da ih vrate, što otvara rizik njihovog izlaganja kineskom uticaju.

Kina drži četvrtinu crnogorskog duga, a uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoceste, prva otplata dospijeva u srpnju. Ako bi Crna Gora zatajila, odredbe ugovora daju Kini pravo na pristup crnogorskom zemljištu kao garanciji.

You may also like

0 comments