EU još ne može procijeniti koliko će Britanija platiti za Brexit

Europska unija još ne može procijeniti koliki bi trebao biti britanski račun za izlazak iz Europske unije zato što će puno toga biti utvrđeno pregovorima, kazao je glavni revizor zastupnicima u Europskom parlamentu. 

U pismu koje je Reuters u utorak dobio na uvid, predsjednik Europskog revizorskog suda (ECA) Klaus-Heiner Lehne procijenio je obveze koje će se morati financirati iz budućih proračuna na 344 milijarde eura ali nije želio procijeniti koliki bi bio britanski udio u toj brojci.

Europski proračun najvećim dijelom financiraju zemlje EU, podsjeća Reuters.

Dužnosnici EU-a koji se pripremaju za pregovore iznose radnu hipotezu prema kojoj bi London morao platiti 60 milijardi eura kako bi pokrio nepodmirene obveze prije odlaska iz EU-a 2019. godine. To je približno 17 posto iznosa koji je za EU u cjelini procijenio Europski revizorski sud i time je blizu udjelu britanskog u gospodarstvu EU-a.

Lehne pak naglašava da će se iznos moći utvrditi tek nakon pregovora od Brexitu.

“Vezano za procjenu iznosa koji bi korespondirao udjelu Velike Britanije, trenutno nismo u poziciji odgovoriti jer izračun ovisi o nizu pretpostavki a one bi pak mogle biti predmet predstojećih rasprava”, stoji u njegovu pisanom odgovoru predsjednici ureda za proračun EP-a Ingeborg Graessle.

Glasnogovornik Europskog revizorskog suda odbio je komentirati pismo, u kojem se, među ostalim, navodi iznos od 64 milijardi eura za pokriće mirovinskih i drugih socijalnih prava prema zaposlenicima u EU.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je Britaniju prošlog mjeseca da će je izlazak iz Unije skupo stajati.

Budući da je argument za prošlogodišnji referendum o izlasku iz EU-a dijelom bio i iznos od 10 milijardi eura koliko bi godišnje Britaniju stajalo članstvo, očekuje se da će se London potruditi da plati što manje, napominje Reuters.

Dužnosnici u Bruxellesu za ovu su godinu kao prioritet odredili dogovor o metodi izračuna, dok bi se konkretne brojke utvrdile tek na samome kraju procesa.

(Agencije)

You may also like