EU je spremna ublažiti sankcije Bjelorusiji

Europska unija oprezno se sprema ovaj mjesec ublažiti sankcije Bjelorusiji, objavili su EU-ovi izvori u petak, dva dana prije održavanja predsjedničkih izbora u toj istočnoeuropskoj državi.

Bjelorusiju često nazivaju posljednjom euorpskom diktaturom, no odnosi između EU-a i Minska zatoplili su nakon što je Bjelorusija oslobodila političke zatvorenike i započela pregovore o ukidanju viza, te nakon doprinosa te zemlje rješavanju ukrajinske krize. Vlade EU-a načelno su se složile o suspenziji većine sankcija uvedenih Bjelorusiji, u početnom razdoblju koje će trajati četiri mjeseca, rekao je izvor blizak EU-u. Odluka bi se trebala realizirati do kraja listopada, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Restriktivne mjere Bjelorusiji uvedene su zbog utamničenja disidenata, zbog kršenja ljudskih prava i nepostojanja demokratskih i pravosudnih reforma u zemlji. Embargo na oružje uveden protiv Bjelorusije restriktivna je mjera koja ostaje na snazi, kazao je neimenovani izvor te dodao da će se uspostaviti mehanizam kojim će se zajamčiti da se, u slučaju pogoršanja situacije u zemlji, bilo koja sankcija može uvesti ponovno.  U Bjelorusiji se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, a očekuje se pobjeda aktualnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti već više od dvadeset godina.

You may also like

0 comments