Home Europska unija EU i NATO potvrdili paket od preko 40 konkretnih mjera za jačanje suradnje

EU i NATO potvrdili paket od preko 40 konkretnih mjera za jačanje suradnje

by Petra Rajković

NATO i Europska unija potvrdili su u utorak u Bruxellesu paket od više od 40 mjera za provedbu zajedničke izjave o jačanju suradnje u sedam područja, uključujući borbu protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, suradnju u pomorskim operacijama i razvoju obrambenih kapaciteta.

EU i NATO potpisali su proteklog ljeta na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne suradnje u svjetlu sve većih sigurnosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu.
“Prelazimo iz faze izjava na konkretno djelovanje. Saveznici su odobrili više od 40 prijedloga za jačanje suradnje u sedam ključnih područja”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje su se okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.
NATO i EU su u Varšavskoj izjavi istaknuli da postoji snažna potreba za jačanje sposobnosti za suočavanje s hibridnim prijetnjama, jačanje suradnje u razmjeni informacija kako bi se na vrijeme moglo odgovoriti na opasnosti.

Također se traži proširenje operativne suradnje na moru i u pitanju migacija, da se proširi koordinacija u pogledu kibernetičke sigurnosti, potakne snaženje obrambene industrije i veće istraživanje u obrani i industrijskoj suradnji s obje strane Atlantika, da se izgrade obrambeni i sigurnosni kapaciteti i pojača otpornost zemalja na istoku i jugu kroz niz konkretnih projekata.
“I EU i NATO su uspostavljeni kao rezultat dvaju svjetskih ratova. Zajedno, oni su pridonijeli izgradnji mira i sigurnosti na našem kontinentu na temelju zajedničkih vrijednosti”, rekao je Stoltenberg, ističući sposobnost obiju organizacija da se prilagode novom sigurnosnom okruženju.
“Danas započinjemo novo poglavlje suradnje između EU-a i NATO-a”, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.
Većina članica EU-a, njih 22, ujedno su i članice NATO-a.

Glavni tajnik Stoltenberg je izrazio je uvjerenje da će Sjedinjene Države ostati vezane transatlantskim vezama i da će ispuniti svoja sigurnosna jamstva u Europi.
Stoltenberg je rekao da je jačanje suradnje između EU-a i NATO-a najbolji način za otklanjanje zabrinutosti u Europi nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.
“Postavljala su se pitanja u vezi sa čvrstoćom transatalantskih veza. Najbolji odgovor na pitanja jest pojačati suradnju između EU-a i NATO-a”, rekao je Stoltenberg.
Ovaj sastanak ministara vanjskih poslova oproštajni je sastanak za američkog državnog tajnika Johna Kerrya i njemačkog ministra Frank-Waltera Steinmeiera.
Ministarski sastanak nastavlja se i u srijedu.

(Agencije)

Related Posts