EU i Kosovo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Europska unija i Kosovo su u utorak u Strasbourgu potpisali sporazum o stabilizaciji i udruživanju, prvu etapu na dugom putu pristupa u EU te bivše srpsku pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost. Dokument su u Europskom parlamentu u Strasbourgu potpisali kosovski premijer Isa Mustafa, njegov ministar za europske integracije Bekim Collaku i s europske strane povjerenik za proširenje Johannes Hahn i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini.

Sporazum, koji još trebaju odobriti eurozastupnici, trebao bi stupiti na snagu u prvoj polovici 2016. prema priopćenju Komisije. Dvadesetosam zemalja EU je 22. listopada dalo zeleno svjetlo za to potpisivanje, nakon dvije godine teških pregovora i usprokos činjenici da pet europskih zemlja Španjolska, Grčka, Cipar, Rumunjska i Slovačka ne priznaju neovisnost Kosova.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjau je važna etapa u približavanju neke zemlje Europskoj uniji. Sporazumom će se postupno uvoditi zona slobodne gospodarske razmjene i on zahtijeva reforme u području uprave, pravne države i pravosudnog sustava, kako bi ih postupno približili europskim standardima. “Uvjerena sam da će to donijeti puno dobroga narodu Kosova i Europskoj uniji, kao i stabilnosti i integraciji regije”, komentirala je Mogherini. “Danas ulazimo u ugovorne odnose s EU , što je za nas vrlo važan process”, rekao je Mustafa dok je minister Collaku pozdravio “povijesni trenutak”. “To je proces koji učvršćuje demokraciju, pravnu državu, našu ekonomsku integraciju, reforme koje moramo poduzeti na putu do pristupa EU”, dodao je kosovski premijer.”Učinit ćemo sve da bi pokazali da zaslužujemo tu važnu etapu i nadamo se da će sljedeća etapa biti liberalizacija viza za Kosovare koji žele kratko boraviti u EU” , rekao je.

Povjerenik Johannes Hahn će sljedećeg tjedna otići na Kosovo. Europska komisija je isključila svako novo proširenje prije 2020. čak i za zemlje koje su već počele pristupne pregovore a to su Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Turska. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je omogućen postupnom normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine nakon potpisivanja povijesnog sporazuma 2013. Kako bi ublažila zabrinutost Srbije izgleda da je EU spreman napraviti ustupke Beogradu, i započeti već dugo zaustavljene pregovore o članstvu do kraja godine. Srbija i Kosovo i dalje imaju vrlo teško odnose nakon oružanog sukoba snaga Beograda i autonomaške gerile na Kosovu 1998-999 koji je potaknuo NATO na intervenciju u proljeće 1999.

You may also like

0 comments