EU dogovor lansirao cijenu nafte na pretkriznu razinu

Razina iz ožujka
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu od ožujka, poduprte pozitivnim vijestima o kliničkom ispitivanju cjepiva protiv Covida-19 i dogovoru EU čelnika oko fonda za oporavak gospodarstava od koronakrize.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je u utorak 1,17 dolara ili 2,7 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,45 dolara te je na putu svog najvećeg dnevnog rasta nakon sredine lipnja.

Na američkom se tržištu barelom trguje po 19 centa ili 2,6 posto višoj cijeni, koja iznosi 41 dolar. Rast cijena nafte potaknuo je dogovor čelnika Europske unije o fondu vrijednom 750 milijardi eura za potporu gospodarstva članica pogođenih korona krizom, a očekivani gospodarski oporavak pritom povećava izglede za jačanjem potražnje za gorivima.

Dionička tržišta i tečaj eura također su u utorak dosegnula najviše razine od ožujka. Taj dogovor omogućuje Europskoj komisiji da se zaduži na tržištima kapitala za račun svih 27 članica, što je do sada nezabilježeni čin solidarnosti u gotovo sedam desetljeća europske integracije. Cijene nafte podupiru i obećavajući podaci o cjepivima protiv virusa koji su jučer bili objavljeni, što je povećalo nadu da bi se cjepivo moglo pronaći već ove godine.

Zasebno, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 43,03 dolara, što znači da je bila 19 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments