EU će se moći povući iz sporazuma s SAD-om o zaštiti podataka

Europska unija moći će se povući iz novog sporazuma sa Sjedinjenim Državama o zaštiti podataka ako ocijeni da Amerikanci ne štite u dovoljnoj mjeri privatnost podataka, izjavila je u četvrtak povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.
EU i Sjedinjene Države pregovoraju o novom sporazumu nakon što je Sud Europske unije u listopadu ove godine srušio prethodni sporazum “Safe Harbour” zbog toga što je američka tajna služba NSA neovlašteno nadzirala europske građane. “Novi Safe Harbour imat će suspenzivnu klauzulu, koja  će omogućiti suspenziju sporazuma pod određenim uvjetima”, rekla je Jourova.
Sporazum „Safe Harbour” potpisan je 2000. nakon dvije godine pregovaranja. On je predviđao da američke tvrtke uvažavaju europska pravila o zaštiti privatnosti kada upravljaju podacima Europljana, bez obzira u kojoj zemlji se nalazile. Sporazum je doveden u pitanja nakon skandala prisluškivanja. To je otkriveno nakon što je Edward Snowden objavio podatke da je tajna služba NSA imala neograničen pristup podacima prikupljenim preko Facebooka ili Googlea te podacima koje imamo u pametnim telefonima, uključujući i otisak prsta kojim otključavamo mobitele EU sada pokušava u pregovorima s Amerikancima dobiti što veća jamstva kako bi se osigurala da sporazum ponovno ne padne na sudu.

You may also like