Home Europska unija EU će prihvatiti zahtjeve Nizozemske o Ukrajini

EU će prihvatiti zahtjeve Nizozemske o Ukrajini

by Petra Rajković

Čelnici Europske unije, koji žele spasiti ključni dogovor o saradnji s Ukrajinom, u četvrtak će odgovoriti na zabrinutost Nizozemske tim sporazumom tako što će istaknuti da se njime Kijevu ne daje status kandidata za EU, objavili su diplomati.

Nizozemska je tražila suspenziju dogovora između EU i Ukrajine kojim se žele uspostaviti bliskiji politički odnosi i postupna liberalizacija tržišta između dvije strane nakon što su nizozemski birači na referendumu u travnju odbili taj sporazum.

Takozvani Sporazum o pridruživanju napravljen je kako bi približio Ukrajinu zapadnoj Europi dok se ona pokušava udaljiti od susjedne Rusije, te se trenutno privremeno provodi.

Međutim, sporazum bi mogao propasti ako mu nizozemski premijer Mark Rutte odbije dati podršku, što je obećao da će učiniti ako se na susretu 28 članica EU-a u četvrtak ne postigne dogovor o ograničavanju obećanih povlastica Ukrajini.

Pripreme za izbore

Nekoliko viših diplomata EU-a u srijedu je reklo kako će se na samitu u Bruxellesu uzeti u obzir zamjerke Nizozemske, te da će Rutte nakon toga u svom parlamentu provesti glasanje kojim će se poništiti rezultati održanog referenduma.

“To bi trebalo biti u redu”, tvrdi neimenovani diplomat. “Više-manje smo tamo. Čak i unatoč tome što mnogo ljudi za stolom nije zbog toga pretjerano zadovoljno”, dodaje.

Poljska i Češka su među onima kojima smetaju nizozemski zahtjevi zato što žele zadržati mogućnost budućeg ukrajinskog članstva u EU-u, no obje su države odlučile da njihov sadašnji prioritet treba biti potpuna ratifikacija tog sporazuma.

Rutte će se i dalje morati suočiti s problemima ratifikacije dogovora u svojoj državi jer njegova koalicija nema većinu ni u jednom domu parlamenta, a tamošnje stranke pripremaju se za izbore, koji se održavaju 15. ožujka iduće godine. To glasanje moglo bi se održati tek u veljači, kad će kampanja biti u punom jeku.

“Svi žele da završimo s ovim”, rekao je holandski premijer tokom rasprave u srijedu.

Podrška dogovoru zavisi od opozicije

Podrška dogovoru zavisit će od opozicione Demokršćanske stranke, koja je u početku podržala dogovor, ali je promijenila stav nakon što su se nizozemski birači izjasnili protiv njega.

“Ako održite referendum, ne možete se praviti da je to samo mišljenje nizozemskog naroda”, istakao je zastupnik demokršćana Pieter Omtzigt tokom rasprave u Hagu, ali je dodao kako bi članovi njegove stranke ipak mogli podržati sporazum ako se uvedu promjene koje Nizozemska predlaže.

Iako izvorni sporazum ne obećava Ukrajini članstvo u EU-u, Rutte želi dodatne garancije kako bi uvjerio glasače u Nizozemskoj.

Related Posts