Eu će preko trgovinskih sporazuma tražiti jačanje prava potrošača

Nove trgovačke sporazume s trećim zemljama Europska unija temeljit će na novoj strategiji, koja inzistira na jačanju standarda zaštite potrošača i širenju “europskih i univerzalnih vrijednosti”, izjavila je u razgovoru za ljubljanski “Dnevnik” od srijede europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malstroem.

“Trgovinu treba iskoristiti kao instrument za poticanje europskih i univerzalnih vrijednosti po cijelom svijetu”, kazala je, dodavši da će budući sporazumi o trgovini primjerice uključivati protukorupcijske klauzule i bolje osigurati prava potrošača koji žele kupovati robu proizvedenu u pravednim radnim uvjetima i bez ekološke štete.  Osim toga, kroz trgovinske preferencijale koje EU daje zemljama u razvoju promovirat će se borba protiv kršenja ljudskih prava u tim sredinama, naglasila je Malstroem u razgovoru za taj slovenski list.

Govoreći o za mnoge kontroverznim pregovorima s SAD-om o trgovinskom sporazumu Prekoatlantsko partnerstvo za trgovinu i investicije (TTIP), Malstroem je naglasila da pregovore u ime svih 28 članica EU-a vodi Europska komisija, ali da su pregovore otvorili za javnost i objavili na internetu, a isto tako obnovili prijašnji pristup vrlo osjetljivom pitanju zaštite investicija.
Malstroem je istaknula da je SAD najveći europski trgovinski partner te da je EU vrlo ovisna od izvoza na treća tržišta jer sedminu europskog BDP-a čini izvoz od kojega ovisi 30 milijuna radnih mjesta. “Europska trgovinska politika je otvorena, njome snižavamo cijene i potrošačima omogućavamo veći izbor. Ubuduće moramo raditi i na tome da ta politika koristi što većem broju ljudi”, dodala je.

Prema njezinim riječima, prioriteti Europske komisije sada su završetak multilateralnih pregovora iz Dohe, zaključivanje sporazuma TTIP s SAD-om, zatim sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom i sporazum o investicijama s Kinom. Kada budu ispunjeni uvjeti, počet će i pregovori o trgovini sa državama kao što su Australija, Novi Zeland, Filipini, Meksiko, Čile i Indonezija. S Turskom će se raditi na prilagodbi i modernizaciji već postojećih sporazuma, jer je ta zemlja već sada bliska partnerica EU-a, istaknula je Malstroem u razgovoru za “Dnevnik”.

You may also like