EU blokirao ponudu njemačkih tvrtki za preuzimanje Cemex Hrvatske

Europska komisija (EK) blokirala je u srijedu ponudu njemačkih proizvođača cementa HeidelbergCementa i Schwenka za preuzimanje hrvatske podružnice meksičkog diva Cemexa, a iz Cemex Hrvatske poručuju da nastavljaju poslovati u Hrvatskoj.

Kako navode u priopćenju, Komisija je istraživala preklapanja na hrvatskom tržištu cementa između Cemex Hrvatske s jedne strane, te HeidelbergCementa i mađarskog Dunav Drava Cementa (DDC), zajedničkog projekta njemačkih tvrki koje su željele preuzeti Cemex, s druge strane.

U Komisiji podsjećaju da se zbog visokih troškova prijevoza i problema sa sigurnošću opskrbe većina građevinskih materijala prodaje na relativno maloj udaljenosti od lokacije na kojoj se proizvode. Napominju kako se “u ovom konkretnom slučaju u istrazi utvrdilo da svaka tvornica cementa ima područje obuhvata u radijusu od približno 250 kilometara”.

Cemex je trenutno najveći proizvođač cementa u Hrvatskoj i ima tri profitabilne tvornice u blizini Splita, dok su DDC, s tvornicama u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, i HeidelbergCement najveći uvoznici cementa u Hrvatsku.

U Komisiji su izrazili zabrinutost da bi se “preuzimanjem moglo ograničiti tržišno natjecanje na hrvatskim tržištima sivog cementa koja trenutačno opskrbljuju Cemexove tvornice cementa u Spitu, a to bi povisilo i cijene kupcima cementa”.

Transakcija bi novonastaloj kompaniji osigurala dominantan položaj na hrvatskom tržištu, upozoravaju iz Bruxellesa, procjenjujući njezin ukupni tržišni udio na približno 45 do 50 posto, a u pojedinim dijelovima zemlje, “posebno u Dalmaciji”, i više od 70 posto.

“HeidelbergCement i Schwenk nisu ponudili odgovarajuće mjere za otklanjanje te zabrinutosti pa je Komisija odlučila zabraniti preuzimanje kako bi zaštitila tržišnu konkurenciju za hrvatske kupce i poduzeća”,  kazala je u priopćenju povjerenica EU za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Kako Komisija navodi u priopćenju, kompanije nisu ponudile prodaju pogona već samo pristup terminalu za cement u Metkoviću, navodi se u priopćenju.

Iz Cemex Hrvatske, podružnice meksičke tvrtke Cemex, poručili su kako će kompanija “zadržati operacije u Hrvatskoj te nastaviti poslovati s ciljem da kupcima ponudi najkvalitetnije proizvode i pouzdane usluge”.

You may also like

0 comments