Estefan i Garcia protiv sastanka Obama-Castro

Poznati američki umjetnici kubanskog podrijetla uglavnom se protive politici predsjednika Obame normalizacije odnosa s komunističkom Kubom.

Kći tjelohranitelja bivšeg kubanskog diktatora Fulgencija Batiste, slavna pjevačica Gloria Estefan (58) kao djevojčica je s obitelji pobjegla s Kube. Jedna je od simbola kubanske zajednice u Americi koja se nikad nije pomirila s dolaskom Fidela Castra na vlast. Autorica poznate himne “Mi tierra” ( “Moja zemlja”) zaklela se krajem prošle godine u razgovoru za tjednik People da neće nastupati na rodnoj Kubi dok su braća Castro na vlasti.

Drugi slavni izgnanik s komunističke Kube, glumac Andy Garcia, napustio je otok kad mu je bilo pet godina. Obitelj mu je pobjegla na Floridu nakon neuspjele invazije u Zaljevu svinja. U razgovoru za španjolski El Pais rekao je da se protivi zbližavanju Obamine administracije s komunističkom Kubom. “Svaka pomoć Kubi zapravo jača represivni Castrov režim”, rekao je. “Kraljica salse” Celia Cruz napustila je Kubu kad joj je bilo 36 i ostala je u Americi do smrti 2003. u 77. godini. Do zadnjeg je dana ostala velika protivnica kubanskog režima zbog kojeg je njezin zlatni glas potpuno nestao iz etera u domovini.

Ali bilo je u Americi umjetnika koji su se mnogo prije nego što je to postalo popularno usudili ići protiv struje i pokazivali toleranciju za braću Castro. Oliver Stone je 2003. šokirao dokumentarcem “Comandante” u kojem se zagrlio s Fidelom i poželio mu dug život. Glumac Sean Penn, poznat po svojim intervjuima sa “zlikovcima”, svoju je reputaciju počeo graditi na Kubi 2008. razgovarajući s Raulom Castrom. Bio je prvi stranac kojem je Raul dao intervju nakon preuzimanja vlasti.

You may also like