Eskalacija političkih sukoba u RS-u, oporba pokušava fizički blokirati sjednice parlamenta

Zastupnici oporbe u srijedu su fizički spriječili održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske s obrazloženjem kako ne dopuštaju nastavak protuzakonitog rada parlamenta tog bosanskohercegovačkog entiteta i pravno nasilje vladajuće većine predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pa je morala intervenirati i policija.

Novu taktiku političke borbe oporbeni zastupnici najavili su u utorak a dan kasnije pokušali su je i primijeniti tako što su zapriječili ulaz u glavnu dvoranu sjedišta parlamenta u Banjoj Luci. Zastupnici iz vladajuće koalicije nakon toga su sjednicu premjestili u drugu dvoranu pri čemu su njihovim kolegama iz oporbe ulazak onemogućili zaštitari i policajci.

Iz oporbe su odmah optužili vladajuće kako su suspendirali ustavni poredak istaknuvši kako neće odustati od pritiska na vladajuću većinu.

“Na sve smo spremni kako bi smo sačuvali Narodnu skupštinu i interes građana RS-a i kako bi ovo bila demokratska zemlja gdje vrijede jednaka pravila za sve”, kazao je predsjendik oporebne Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Potpredsjednik parlamenta iz reda vladajućih Nenad Stevandić kazao je kako je zapravo sve po zakonu jer se sjednica može održati bilo gdje a dodao je i kako je zadovoljan jer je propao plan oporbe za “izazivanje nasilja”.

Izravni povod za eskalaciju sukoba SNSD-ovaca i oporbenog bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS)  je odbijanje vladajućih da se u raspravu na sjednici parlamenta uvrsti izvještaj glavnog revizora o stanju entitetskih financija.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota u tom je dokumentu naveo kako je enitetski proračun u deficitu od oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura) što je znatno više od onoga što tvrdi entitetska vlada.

Šnjegota je nakon toga i izravnog pritiska predsjednika RS Milorada Dodika bio prisiljen dati ostavku a oporba sada inzistira da se utvrdi koje su brojke točne i zašto je zapravo glavni revizor odstupio s dužnosti.

Dodatni razlog za eskalaciju politilkog sukoba u RS-u  je činjenica da u entitetskom Službenom listu nije objavljena odluka o održavanju referenduma o neovisnosti RS iako je to bio skupštinski zaključak donesen još 2015.

Dodik koji je bio gorljivi zagovornik provedbe takvog referenduma iznenada je promijenio mišljenje pa je potkraj prošlog tjedna izjavio kako za to “sada nije vrijeme” jer, navodno, za to ne postoji potrebno jedinstvo unutar eniteta te kako strahuje da bi RS zbog takvog koraka došla u izolaciju.

“Te ‘Srbende’ i junačine kada su shvatile kuda idu našle su rješenje u dogovoru sa strancima, sa Zapadom, da drže u ladici odluku o referendumu”, kazao je u srijedu bivši predsjednik entiteta i sadašnji oporbeni zastupnik Dragan Čavić.

Istaknuo je kako su iz oporbe i ranije upozoravali SNSD da nije dobro donositi odluku o referendumu jer je rječ o nepotrebnoj avanturi no sada ih imaju pravo pitati zašto ne poštuju odluke koje su sami donijeli.

“Provedite odluku ili je ukinite no nemojte sluđivati ovaj narod svaka tri dana odlukama o referendumima koje ne provodite”, poručio je vladajućima Čavić.

You may also like