Eskalacija nasilja u Ukrajini

Ukrajinska vojska i proruski separatisti optužuju se međusobno u srijedu za eskalaciju nasilja u istočnoj Ukrajini, unatoč dogovorenom prekidu vatre, a Ukrajina izvješćuje da je jedan vojnik ubijen u izravnom napadu.

Od početka rujna bilo je uglavnom mirno, što je bio poticaj objema stranama da povuku lako oružje, ali kršenje primirja u zadnja dva tjedna pokazalo je krhkost mirovnog procesa. Obnovljeno nasilje također će smanjiti izglede da Europska unija ukine sankcije protiv Rusije koje će se razmotriti prije kraja godine, premda Rusija opetovano niječe da podupire pobunjenike u istočnoj Ukrajini. “Separatisti su izveli izravne napade na naše položaje i to je eskalacija sukoba. To su … ciljani napadi i granatiranje”, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko u telefonskoj izjavi. “Razlog bi mogao biti skoro održavanje summita G20 jer separatisti tradicionalno otežavaju situaciju uoči takvih sastanaka”.

Ranije je vojska rekla da su separatistički pobunjenici prekršili primirje 21 put u zadnja 24 sata, te da su vladine snage uzvratile vatru. Jedan je ukrajinski vojnik ubijen u napadu pobunjenika blizu sela Hranitne, oko 70 kilometara južno od separatističkog uporišta Donetska. To je prva žrtva na strani ukrajinske vojske u aktivnoj borbi ovaj mjesec. Prema dogovoru o prekidu vatre, obje strane trebaju povući većinu oružja s crte bojišta kao dio mirovnog plana u 12 točaka, kojemu je svrha završetak rata u kojemu je od travnja 2014. ubijeno više od 8.000 ljudi.

You may also like