Eskalacija nasilja u Izraelu

Trudnica i njezina dvogodišnja kći smrtno su stradale u nedjelju u izraelskom zračnom napadu na Gazu, gdje se nastavlja nasilje zbog kojega mnogi strahuju od početka treće intifade, izvijestili su palestinski izvori.

Na okupiranoj Zapadnoj obali izraelska je policija spriječila “samoubilački napad” u kojemu je teško ranjen počinitelj, Palestinac. To je prvi napad ove vrste od početka vala nasilja 1. listopada Nakon što su u posljednjih nekoliko dana u više navrata pozvali da se izbjegne eskalacija sukoba, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu su odbacili odgovornost za nasilje u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem koji je pritom izrazio “duboku zabrinutost”.

Unatoč pozivima međunarodne zajednice na suzdržanost, nasilje je počelo ubojstvom para doseljenika na Zapadnoj obali te je nastavljeno. Rano jutros izraelski vojni zrakoplovi su u znak odmazde za novo raketiranje juga Izraela gađali “mjesta na kojima se izrađuje oružje za borce Hamasa”. No po palestinskim liječničkim izbvorima u napadu na sjeverni dio pojasa Gaze smrtno su stradale tridesetgodišnja Nur Hasan i njezina dvogodišnja kći Rahaf.

You may also like

0 comments