Erste Banka dobila dva kredita EBDR-a

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste&Steiermaerkische Bank potpisale su u ponedjeljak dva ugovora o kreditu – jedan namijenjen jačanju mikro, malih i srednjih poduzeća, a drugi poticanju ulaganja u energetsku učinkovitost stambenih objekata, izvijestili su iz EBRD-a.

Kreditno financiranje od 20 milijuna eura omogućit će Erste banci dodatne izvore za podršku malih i srednjih poduzeća koja značajno doprinose ekonomskom oporavku zemlje, a kojima i dalje pristup financiranju predstavlja izazov, navodi se u priopćenju.  Dodatnih 10 milijuna eura koji se plasiraju u sklopu 60 milijuna eura vrijednog programa Erste banke za financiranje održive energije stambenog sektora u Hrvatskoj (Croatia Residential Sustainable Energy Financing Facility – CroSEFF) namijenjeno je za ostvarivanju ušteda energije stambenih zgrada. Ovim ugovorom Erste banka je postala prva banka koja će se pridružiti CroSEFF programu, naglašavaju iz EBRD-a.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je istaknula kako su ove dvije inicijative bitne za ostvarenje održivog razvoja. “Kreditne linije podržavaju konkurentnost privatnog sektora, koji je sačinjen uglavnom od malih poduzeća, kao i usvajanje boljeg odnosa prema energiji, a koji će dovesti do značajnih energetskih ušteda te ublažiti utjecaj na okoliš”, kazala je. Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck je rekao kako su mala i srednja poduzeća kao generator gospodarskog rasta jedan od najvažnijih segmenata njihove poslovne strategije. To se, kako je naveo, očituje i kroz činjenicu da su banka koja ih u relativnim omjerima najviše prati na hrvatskom tržištu. “Također, činjenica je da postoji značajan potencijal za financiranje projekata energetske učinkovitosti, posebno kada je riječ o stambenom sektoru. Zato nam je iznimno drago da smo prva banka u Hrvatskoj koja se pridružuje CroSEFF programu”, naglasio je Schoefboeck.

Erste banka je treća najveća banka u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 15 posto, a u partnerstvu s EBRD-om je u protekle tri godine uspješno provela tri projekta – kreditnu liniju za financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća, kreditnu liniju za održivu energiju u sklopu WeBSEFF programu te se pridružila EBRD-ovom TFP programu za poticanje vanjskotrgovinskog poslovanja i regionalne trgovinske razmjene. EBRD je kao investitor aktivan u Hrvatskoj još od stjecanja neovisnosti te je dosad uložio oko 3,22 milijarde eura u više od 178 projekata, navodi se u priopćenju.

You may also like