Ernst &Young: Preuzimanja i spajanja u Hrvatskoj na niskoj razini

U zemljama srednje i jugoistočne Europe u prvoj polovici 2015. godine provedeno je 647 spajanja i preuzimanja ukupne vrijednosti 16,5 milijardi dolara dok su u Hrvatskoj istovremeno broj i vrijednosti spajanja i preuzimanja u odnosu na prvu polovicu protekle godine značajno pali, pokazuje najnoviji M&A Barometar revizorsko-konzultantske tvrtke Ernst & Young (EY).

Prema istraživanju koje se odnosi na prvu polovicu 2015. godine, u Hrvatskoj je s prošlogodišnje 22 transakcije, broj spajanja i preuzimanja u prvom polugodištu pao na devet što ju smješta na dno ljestvice zemalja u regiji. Hrvatska je u odnosu na prošlogodišnju vrijednost tih transakcija od 700 milijuna dolara, ove godine postigla 400 milijuna USD ostavivši iza sebe samo Slovačku. “Nakon dvije godine pozitivnih rezultata te rasta u kategorijama broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja, Hrvatska bilježi pad aktivnosti u prvoj polovici 2015. Sve transakcije zabilježene u Hrvatskoj strateškog su tipa, što ukazuje na orijentiranost strateških investitora na daljnji rast, kako ulaskom u nove sektore ili tržišta, tako i povećanjem tržišnog udjela u sektoru u kojem investitor već posluje”, ističe voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama Lena Habuš.

Od ukupnog broja transakcija 56 posto rezultat je stranog investiranja u Hrvatsku, pri čemu su podjednako aktivni bili ulagači iz Njemačke, Francuske, Japana, UK-a i SAD-a, dok su transakcije prema stranim tržištima iznosile 22 posto, što prema udjelu Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u regiji. Najviše transakcija u Hrvatskoj odnosi se na proizvodni sektor, nakon čega slijedi sektor hrane i pića. Rast ukupnog broja spajanja i preuzimanja u regiji iznosi 2,9 posto, dok je ukupna vrijednost transakcija manja 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pritom je najveći broj transakcija, njih 155, zabilježila Turska dok se najveći doprinos rastu ukupnog broja može pripisati Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj gdje je rast u odnosu na isto razdoblje 2014. iznosio visokih 122,2 posto, odnosno 90,9 u Sloveniji te 45,8 posto u Mađarskoj.

Pad vrijednosti spajanja i preuzimanja zabilježen je u svim zemljama osim Rumunjske, Grčke i Srbije. Ukupni pad vrijednosti očituje se prije svega u manjem broju velikih transakcija s vrijednošću iznad milijarde USD. Najveći skok u tom je segmentu zabilježila Srbija, gdje su u odnosu na prošlogodišnjih 30 milijuna USD vrijednih transakcija, ove godine u prvih šest mjeseci provedene transakcije u vrijednosti 700 milijuna USD.

Od ukupne brojke spajanja i preuzimanja u regiji najviše njih, točnije 100 uz rast od 15 posto, zabilježen je u IT sektoru, kojeg prate sektor proizvodnje sa 78 i sektor hrane i pića sa 61 transakcijom. Najveće transakcije ove godine dogodile su se u bankarskom i financijskom sektoru, prosječne vrijednosti 79,7 milijuna USD, u kojem je ujedno zaključena najvrjednija zasebna transakcija. To je UniCreditova kupnja rumunjske UniCredit Tiriac banke u vrijednosti od 771,4 milijuna USD. Drugi sektor po vrijednosti transakcija je sektor hrane i pića, gdje je prosječna transakcija iznosila 69,5 milijuna USD. U njemu se odvila i druga najveća transakcija – preuzimanje srpske Danube Foods Grupe od strane Mid Europa Partners za 657,1 milijuna USD.

You may also like