Erjavec najavio skori sastanak sa Stierom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju da se s novim hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom dogovara o njegovom posjetu Ljubljani koji bi mogao uslijediti još ovoga mjeseca.

“To će biti dobra prilika za pregled bilateralnih odnosa”, rekao je Erjavec dodavši kako s Hrvatskom postoje otvorena pitanja naslijeđena raspadom nekadašnje zajedničke države ali i da je gospodarska suradnja s Hrvatskom za Sloveniju izuzetno značajna jer donosi  godišnje oko 4 milijarde eura međusobne robne razmjene, pri čemu je slovenski izvoz veći od uvoza iz Hrvatske.

“Istina je da s Hrvatskom imamo otvorena pitanja koja su naslijeđena nakon raspada Jugoslavije, ali se nadam da ćemo ih kroz odgovarajuće institucije i riješiti”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Na pitanje kako će se uspostava nove hrvatske vlade koju vodi premijer Andrej Plenković reflektirati na međusobne odnose Erjavec je kazao da ne očekuje nikakve promjene i proboje kad se radi o bilateralnim otvorenim pitanjima.

“Poznato je da je predsjednik nove hrvatske vlade kazao da njegova vlada neće poštovati (buduću) odluku arbitražnog tribunala za rješenje graničnog prijepora iako je nova vlada o tome mogla zauzeti drukčije stajalište od prijašnje”, kazao je Erjavec, izražavajući žaljenje što hrvatske vlasti i dalje ostaju na stajalištu da je zbog ponašanja slovenske strane arbitražni sporazum nepovratno kompromitiran i da se treba obratiti drugim međunarodnim institucijama ili granični problem pokušati riješiti bilateralno.

Što se tiče nedavnog boravka u Srbiji, gdje je razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, Erjavec je rekao da su razgovarali o izbjegličkom problemu, međusobnim odnosima i pomoći Slovenije na putu Srbije prema Europskoj uniji.

Izuzetno značajnim označio je i srpsko-slovensku gospodarsku suradnju budući da se robna razmjena približila iznosu od jedne milijarde eura godišnje. Slovenske tvrtke u Srbiji zapošljavaju 15.000 ljudi, a slovenska poduzeća koja su registrirana u toj zemlji mogu unatoč sankcijama EU-a izvoziti u Rusiju, istaknuo je Erjavec.

Naveo je da je zadovoljan i rezultatima svog nedavnog posjeta Sarajevu, te da Slovenija pruža potporu BiH pri njenom približavanju Europskoj uniji. BiH štediše nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo mogu na prve isplate svoje stare devizne štednje računati negdje krajem ove godine, rekao je, među ostalim, Erjavec.

(Agencije)

You may also like