Erjavec: Konferencija u Beču je pritisak na EU

Ministarska konferencija o migrantskoj krizi održana u srijedu u Beču bila je oblik pritiska na Europsku uniju da počne provoditi zaključke u vezi s tom krizom koje je donijela, a koji se ne provode u praksi, ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Budući da nema zajedničke europske migracijske politike, pojedine države traže svoja jednostrana rješenja. To može imati domino učinak i negativno djelovati na druge zemlje. Ako Austrija zaoštri uvjete za ulazak migranata, isto će napraviti i Slovenija”, kazao je nakon sastanka Erjavec koji je na konferenciji sudjelovao zajedno s ministricom unutarnjih poslova Vesnom Györkös Žnidar.

Prema njegovim riječima, nema brzog rješenja za migracijsku krizu jer se nasilje u Siriji i Iraku nastavlja, a prijeti i masovni dolazak u Europu migranata iz sjeverne Afrike.

Zbog toga je, kazao je slovenski ministar, potrebno da Europska unija donese trajne mjere kojima će regulirati migracije iz trećih država jer će Europa još dugo biti privlačna za migrante, osobito za mlade ljude iz Afrike i s Bliskog istoka. Erjavec se založio da se na buduće sastanke u tom formatu pozove i Grčka koja po njegovim riječima nije dobila potrebnu pomoć kako bi se suočila s migracijskom krizom i velikim brojem migranata koji u nju dolaze, ali i za “maksimalnu pomoć” Makedoniji radi smanjenja migracijskog priljeva u sadašnjoj migracijskoj krizi.

You may also like