Erjavec će dati ostavku ukoliko Cerar tako procijeni

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da njegova ostavka zbog skandala oko arbitraže koji je ugrozio slovenske pozicije u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom nije u potpunosti isključena iako smatra da za nastali položaj nije objektivno odgovoran.

“Sve su opcije otvorene i ako bi premijer Miro Cerar ocijenio da trebam snositi odgovornost, znao bih što moram učiniti”, kazao je Erjavec u petak na večer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Dodao je da se ne smatra odgovornim niti za objavu razgovora prijašnjeg slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca sa službenicom ministarstva Simonom Drenik niti za iznenađujuće odustajanje predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama od uloge slovenskog arbitra koju je Erjavec najprije nazvao znakom slovenske diplomatske pobjede u sporu s Hrvatskom.”Prisluškivanje je bilo nezakonito, zato (sadržaj objavljenih razgovora) nije moguće potvrditi niti demantirati”, kazao je Erjavec.

Potvrdio je da nekadašnji predsjednik slovenskog ustavnog suda Ernest Petrič kojemu je bila ponuđena uloga novog slovenskog arbitra odbija da se toga prihvati i rekao da će slovenska vlada do četvrtka informirati arbitražni sud koji trenutno ima samo tri člana hoće li Slovenija imenovati suca svoga državljanina ili stranog stručnjaka za međunarodno pravo ili će pak odluku o novom slovenskom arbitru prepustiti predsjedniku krnje arbitraže Gilbertu Guillaumeu. Odluku o tome donijet će u četvrtak idućeg tjedna vlada, nakon širokih konzultacija čelnika političkih stranaka, rekao je Erjavec.

Dodao je da se ne smatra objektivno odgovornim za nastali skandal, te da mu nije jasno kako je prijašnji sudac Jernej Sekolec mogao biti prisluškivan iako je imao svu potrebnu potporu i informacije kako se zaštititi. Po tvrdnjama Erjavca Hrvatska ni nakon odluke Sabora i vlade, te notifikacije izlaska, ne može izaći iz toga procesa koji podržavaju Europska komisija i arbitražni sud, a po tvrdnjama Erjavca i “većina članica Europske unije”.

Erjavec je dodao da Hrvatska ima neriješena granična pitanja ne samo sa Slovenijom nego i s “još tri države”, te da će Slovenija na predstojećoj konferenciji u Beču o zapadnom Balkanu koji organizira Njemačka arbitražu predstaviti kao jedini način kako se mogu rješavati granična pitanja “država nekadašnje Jugoslavije”.

You may also like