Ericsson Nikola Tesla povećao prihode od prodaje

Ericsson Nikola Tesla u prvih devet ovogodišnjih mjeseci povećao je prihode od prodaje za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 967,6 milijuna kuna, a porasla je i neto dobit za 3 posto, izvijestila je u četvrtak ta kompanija.

U prvih devet mjeseci neto dobit dosegnula je 60,9 milijuna kuna, dok je operativna dobit porasla za 10 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 61,2 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci veći su 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je značajan porast prihoda od aktivnosti na Ericssonovom tržištu neutralizirao pad prihoda na ostalim tržištima.  Na domaćem tržištu kompanija je ostvarila 205,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, 13,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje iznose 177,6 milijuna kuna, što je 26,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je istaknuto da nepovoljna politička i gospodarska situacija utječe na dinamiku ulaganja operatera.  Na Ericssonovu tržištu, pak, ostvareno je 584,4 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 34,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Bruto marža iznosila je u prvih devet mjeseci ove godine 12,9 posto, kliznuvši s 13,4 posto zabilježenih u istom lanjskom razdoblju. “Bruto marža niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga i kontinuiranog pritiska na cijene. Ova promjena u asortimanu rezultira nižom maržom, ali istovremeno manjom izloženošću poslovnim i operativnim rizicima. Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su za 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, čime je ostvaren solidan porast operativne dobiti. Snažan novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 138,1 milijun kuna rezultirao je porastom ukupnih novčanih sredstava, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, na 195,8 milijuna kuna”, istaknula je u izvješću predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević. Tijekom 2015. godine ta grupa zaposlila je 410 novih stručnjaka.

You may also like